compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Vrt
  5. Ruže
  6. Najbolji savjeti za njegu ruža

Najbolji savjeti za njegu ruža

Briga o ružama smatra se ultimativnom disciplinom vrtlara – ona se svakako smatra ultimativnim cvijetom. Zapravo, ruže imaju posebne zahtjeve i treba im puno pažnje i skrbi. Ali uz nekoliko savjeta i trikova možete naučiti kako razumjeti te dive i učiniti da one zasijaju u samo nekoliko koraka. Mi Vam pokazujemo kako.

Na što biste trebali paziti prilikom kupovine ruža

Različite sorte ruža se prodaju na prodajnim mjestima. U jesen rasadnici drveća obično prodaju ruže golog korijenja, tj. bez grude zemlje. Te treba namočiti i posaditi odmah nakon kupnje, jer se u protivnom biljke mogu brzo osušiti. Ako vrijeme to ne dopušta, možete smjestiti ruže u plitku udubinu do sadnje i osjetljive korijene prekriti zemljom. Korijenje ruža koje se prodaju s grudom zemlje već je okruženo zemljom. Korijenske kuglice se drže zajedno s posebnom tkaninom, pamučnom mrežom, koja se nakon sadnje raspadne u tlu. Ruže možete također kupiti u posudama ili koritima. Prodaju se tijekom cijele godine, a mogu se saditi u bilo koje vrijeme između proljeća i jeseni. Prednost je da je korijenje već dobro razvijeno u posudu, što biljci znatno olakšava rast.

Sadnja ruža golog korijenja

Kako je njihovo korijenje nezaštićeno, ruže golog korijenja posebno su osjetljive na isušivanje. Treba ih posaditi odmah nakon kupnje. Ovdje saznajte što biste trebali imati na umu.

saznajte više
compo image

Najbolje vrijeme za sadnju ruža

Rana jesen je sjajno vrijeme za sadnju ruža: Zemlja je i dalje topla od ljetnih mjeseci, a mlade biljke imaju vremena da se ukorijene u zemlju prije dolaska zime. Već su dobro razvijene u proljeće i vrlo će vjerojatno cvjetati obilnije od ruža posađenih u prvoj polovici godine. Ruže golog korijenja posebno su dobre kada se sade u jesen i uglavnom su jeftinije od biljaka koje se prodaju s grudom zemlje ili u posudama.

Savršeno mjesto za ruže

Da bi se ruže osjećale kao kod kuće, vrtno tlo treba biti propusno za vodu, dobro prozračno, duboko i ne zbijeno. Kao ultimativna biljka, ruže radije ostaju među svojim vrstama, jer korijenske mreže drugih biljaka ometaju njihov rast. Idealno mjesto za ruže je sunčano, ali ne previše vruće. Osjetljive biljke dugoročno ne uspijevaju kada se smjeste u zasjenjena mjesta. Ruže trebaju imati dovoljno zraka i ne smiju biti preblizu. To omogućava da se lišće brže osuši nakon kiše, što ih čini manje podložnim gljivičnim bolestima.

Briga o ružama u posudama i koritima

Vlasnici balkona koji žele uživati u ružama primjećuju: Mnoge vrste uspijevaju u koritima. Ako imate pravo sunčano mjesto i prikladno korito (cilindričnog oblika s minimalnom visinom od 40 cm), vaša ruža će vas nagraditi cvjetnim obiljem. Ruže imaju duboko korijenje: Što je korito veće i dublje, to će se više osjećati kao kod kuće. Ali postoje i druge sortke koje dobro uspijevaju u malim posudama.

Sadnja ruža u posudama i koritima

Ruže koje rastu u posudi ili koritu imaju različite zahtjeve od ruža koje rastu u vrtu. Ovdje saznajte više o njihovim karakteristikama.

saznajte više

Prezimljavanje ruža u posudama i koritima

Korijenje ruže ne smije smrznuti zimi. Ruže u koritima morate zaštititi od hladnoće, npr. s lišćem, piljevinom ili sa zaštitnom folijom sa zračnim mjehurićima. Inače, biljka može prezimiti na hladnom mjestu gdje nema mraza. Ruže s dugom stabiljkom bolje podnose hladne temperature i mogu ostati vani, ali stabiljka i vrh moraju biti zaštićeni netkanim materijalom ili lanenom vrećom. 

compo image

Hranjive tvari i voda – pravilna njega

Samo zdrave ruže mogu otkriti svoju punu ljepotu. Dakle, pobrinite se da Vaši cvjetni potomci dobiju prave hranjive tvari! Ružama je potrebno dovoljno hranjivih tvari i odgovarajuće zalijevanje u vegetacijskom razdoblju za snažan rast i šareno cvjetno obilje. Ruže se u sušnim razdobljima mogu temeljito zalijevati. Bolje je zalijevati rjeđe, ali temeljito! Vlaga treba prodrijeti u dublje slojeve zemlje da bi dosegla duboke korijene. Ako zalijevate samo površinu, ruža će samo formirati sitne korijene na tom području zemlje i postati će osjetljivija.

Razvijanje raskošnih cvjetova troši mnogo energije ruže. Za to vrijeme im treba puno hranjivih sastojaka koje crpe iz zemlje. Ako redovito gnojite, to možete uravnotežiti i osigurati da se Vaše ruže optimalno razvijaju i ostaju otporne na bolesti i štetočine. To se posebno odnosi na ruže u koritima, jer je dostupnost hranjivih stvari u spremniku ograničena. Naš asortiman uključuje različita gnojiva koja su prilagođena posebnim zahtjevima ruža. Tekuća gnojiva koja se jednostavno dodaju u vodu, pogodna su za ruže u koritima. Rože u cvjetnim gredicama cijenit će dozu našeg gnojiva sa sporim ispuštanjem koje biljkama dostavlja hranjive tvari do šest mjeseci po potrebi. Druga alternativa, koje je 100% organska, je naše gnojivo s sporim ispuštanjem od ovčje vune, koje je pogodno i za ekološku poljoprivredu. 

compo image

Godišnje obrezivanje ruža za bolji rast

Ruže je potrebno obrezivati u proljeće kako bi se osigurao njihov optimalan razvoj. To potiče rast, jer stvoreno slobodni prostor donosi obilje svjetla i zraka – važni uvjeti za formiranje novih pupova. Neće trebati puno vremena da dođu novi cvjetovi nakon obrezivanja, jer bi inače ruža uložila svoju energiju u rastuće plodove. 

više o temi obrezivanja ruža
compo image

Vodič za ruže

Ovdje pronađite savjete i trikove za pravilnu njegu ruža u našem vodiču za biljke.

saznajte više

Podijeli