compo image
 1. COMPO
 2. Vodič
 3. Njega biljaka
 4. Bilje, voće i povrće
 5. Rano premještanje sadnica na otvoreno

Kada sadnice brzo rastu

Jesu li vaše sadnice već prevelike za prozorsku dasku?

Svi vjerojatno jedva čekamo da konačno možemo preseliti svoje sadnice na otvoreno. Ako slijedimo Ledenim svetcima, većina sadnica stavlja se na otvoreno tek sredinom svibnja. No je li to uvijek tako? Što ako naše rastu prebrzo ili već počnu cvjetati? Ovdje možete pročitati kako ranije uspješno premjestiti biljke na otvoreno.

compo image

ZAŠTO SU MOJE SADNICE TAKO VELIKE?

Nestrpljivi vrtlari i previše sunca

Može biti nekoliko razloga zašto su vaše sadnice veće nego obično. Jeste li ih počeli prerano uzgajati? Kako se neke biljke - poput tikvica - brzo razvijaju nakon klijanja, počinjemo ih uzgajati tek sredinom i krajem travnja. Važno je obratiti pažnju na razdoblja označena na ambalaži sjemena. Uz to, natprosječno toplo i sunčano proljeće može potaknuti rast biljaka, čineći ih da cvjetaju ranije. Puno sunca ukazuje biljci da je vrijeme za početak cvjetanja i razvoja plodova. Ako vaša biljka u ovom trenutku još uvijek stoji na prozorskoj dasci, njezini se cvjetovi ne mogu oprašivati ​​što sprječava stvaranje plodova. To je, međutim, razočaranje i za nas koji smo se radovali ukusnom povrću, i za insekte koji traže hranu.

compo image

Je li moja biljka spremna za micanje?

Budući da biljke ne biste smjeli prerano stavljati na otvoreno, prvo provjerite je li biljka zaista prevelika za svoje trenutno mjesto. Provjerite je li lonac već pun korijenja. Ako je zemlja još labava i na rubovima lončića vidljivo je samo nekoliko korijena, tada biljku možete ostaviti još neko vrijeme. Ako je zemlja čvrsta i već je vidljiva gusta mreža korijena, možda je odgovor veći lonac prije nego što biljku zapravo postavite na otvoreno. Međutim, ako stvarno trebate premjestiti biljke na otvoreno prije Ledenih svetaca, tada savjetujemo sljedeće:

 1. Mjesto
  Izvrsno mjesto za ranu sadnju je visoka gredica, zaštićena od vjetra, jer je puno toplije i korijenje neće biti izloženo mrazu. Krov ili pokrov preko noći pruža dodatnu sigurnost. Biljke u lončiću mogu dobro uspijevati na sunčanom mjestu, na primer uz zid zgrade. To ih štiti od vjetra i obilnih kiša.
 2. Zalijevanje
  Ako je ikako moguće, nemojte zalijevati biljke navečer, jer lišće i gornji sloj zemlje neće imati dovoljno vremena da se osuše. To može dovesti do smrzavanja vlage.
 3. Vrijeme
  Pratite vremensku prognozu. Ako temperatura noću padne ispod 3 ° C, pokrijte biljke tankom prozirnom netkanom tkaninom.

Podijeli