compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Biljke za balkone i posude
  5. Kupnja i briga za božićno drvo u loncu

Pustiti da dostigne zrelu starost

Kupnja i briga za božićno drvce u loncu

Iako božićno drvce kod nas ima dugu tradiciju, ono će završiti vani na pločniku čim završe blagdani. Strpljivo čekajući u vrtu tijekom cijelog ljeta dok sljedeći put ne zatreba, božićno drvce u saksiji održiva je alternativa. Ali trebate razmotriti nekoliko stvari kako biste osigurali da drvce preživi blagdansku sezonu u toploj dnevnoj sobi. Pokazujemo vam kako da uživate u dugogodišnji upotrebi svog drvca u loncu.

compo image

Stvari na koje treba paziti

Kupnja božićnog drveta u loncu

Da biste zajamčili da će vam vaše božićno drvce dugo služiti, trebali biste biti sigurni da ima čvrsto korijenje i mnogo finih vlaknastih korijena kad ga kupite. Prijelaz iz hladnog vrta u toplu dnevnu sobu i natrag podrazumijeva stresove koje samo zdrava i jaka biljka može podnijeti. Ako želite provjeriti u kakvom je stanju korijenje, pažljivo izvucite stablo iz posude prije nego što ga kupite. Ako je njegova korijenska gruda dobro razvijena i kompaktna, tada možete otići na naplatu bez razmišljanja. Da biste olakšali naknadni postupak presađivanja, trebali biste se odlučiti za manji primjerak ne veći od 1,20 m. Manja biljka obično će preživjeti šok presađivanja bolje od većeg drva koje se naviklo biti na istom mjestu tijekom godina svog razvoja. To znači da je idealna mlada, manja biljka koja se uzgaja u saksiji oko godinu dana.

compo image

Toplinski udar i hladni šok

Dajte drvetu vrijeme za aklimatizaciju

Budući da je drvo u mirujućem stanju tijekom božićne sezone, treba mu razdoblje aklimatizacije prije nego što se stavi u toplu dnevnu sobu. Preporučljivo je držati ga na svijetlom mjestu zaštićenom od vjetra nekoliko dana. Za to je vrlo pogodan negrijani hodnik ili svijetla garaža. Budući da povratak na otvorenom može predstavljati rizik kada se vaše drvo navikne na tople i ugodne temperature, trebali biste što kraće zadržavati njegov boravak u zatvorenom. U skladu s tim, preporučujemo da svoje drvce premjestite u dnevnu sobu jedan dan prije Badnjaka i vratite ga natrag na vrt prije novogodišnje noći. Također možete puno učiniti za zdravlje biljke odabirom najhladnijeg mogućeg mjesta na kojem ćete je postaviti. Na primjer što dalje od kamina i radijatora.

compo image

Pustinja u kući

Redovito zalijevajte božićno drvce u loncu

Dobro je temeljito zalijevati božićno drvce prije nego što ga premjestite u zatvoreni prostor kako biste ga pripremili za topli zrak. Tijekom boravka u zatvorenom, drvo trebate redovito zalijevati - ni u kojem slučaju korijenska kugla ne smije se osušiti. Da bi se drvo posebno dobro osjećalo, poprskajte njegove iglice vodom svaka 1-2 dana - to ima učinak hlađenja i povećava vlažnost.

compo image

Povratak u slobodu

Premještanje božićnog drvca u loncu na otvorenom

Važno je omogućiti božićnom drvcu dovoljno vremena da se aklimatizira i kada ga premjestite na otvorenom. Preporučljivo je drvo premjestiti u hodnik ili garažu kako bi moglo provesti nekoliko dana na mjestu gdje se je aklimatiziralo za boravak u zatvorenom. Redovito zalijevanje treba nastaviti neko vrijeme kako bi biljka mogla nadoknaditi gubitke uslijed isparavanja vlage. Nakon otprilike dva tjedna možete staviti drvo na zaštićeno mjesto na otvorenom po vremenu bez mraza.

Proizvodi za vaše božićno drvce u loncu

Podijeli