compo image
 1. COMPO
 2. Vodič
 3. Njega biljaka
 4. Bilje, voće i povrće
 5. Berba povrća: Kad konačno dođe vrijeme

Vrhunac kuhinjskog vrta

Berba povrća je odmah iza ugla!

Sijali ste, sadili, gnojili, zalijevali i njegovali. Znate kako to ide: Jake i zdrave biljke znače bogatu berbu i odličan okus. Ali kada je povrće zrelo i kako znate da ga treba ubrati? Ovdje saznajte sve činjenice o berbi povrća.

compo image

Rano povrće, kasno povrće i doba dana

Pronalaženje pravog vremena

Kada je riječ o berbi, razlikuje se rano i kasno povrće. Rano povrće uključuje korabu, grašak, tikvice i krastavce. Treba ih brati na vrijeme, jer sadrže gorke tvari koje smanjuju okus kada su previše zrele. S druge strane, kasno povrće s vremenom postaje ukusnije pa ih možete kasnije ubrati. To uglavnom uključuje korijensko povrće, poput mrkve i rotkvice, i sorte kupusa, poput kovrčavog kelja i kelja pupčara. Sorte kupusa razvijaju svoj puni ukus tek nakon prve noći mraza. S obzirom na mnogo različitih sorti povrća, teško je dati opće izjave o vremenu berbe. Ali za razliku od voća, ne biste trebali ujutro brati povrće. Mnoge sorte, poput salate i rotkvica, preko noći povećavaju sadržaj nitrata. Nitrat može biti nezdrav za ljude, ali se uklanja svjetlošću tijekom dana. Sadržaj vitamina je također najviši pred kraj dana.

Savjet COMPO-a za berbu

Najbolje vrijeme za berbu povrća je sunčanim danima, jer je to vrijeme kada se uklanja najviše nitrata. Ali bilje gubi aromu u podnevnoj vrućini, što znači da ih je bolje rezati ujutro.

Kada je najbolje vrijeme za berbu povrća?

Naše omiljeno voće i povrće

 1. compo image

  1

  Rajčice

  Relativno je lako reći koliko je zrela rajčica prema njenoj boji. Ako je žarko crvene boje, spremna je za berbu. Kod žutih ili narančastih sorti rajčice možete reći da su zrele kada plodovi malo popuštaju kad se pritisnu i kada se mogu lako odvojiti od stabljike. Upozorenje: Nezrele zelene rajčice su otrovne!

 2. compo image

  2

  Krastavci i tikvice

  Krastavce i tikvice treba ubrati vrlo brzo. S jedne strane, mladi usjevi imaju bolji okus, a s druge strane više plodova može rasti do listopada. Oštrim nožem ih berite i odrežite krastavce i tikvice izravno sa stabljike. To neće oštetiti biljku i novi usjevi mogu brže rasti.

 3. compo image

  3

  Paprike i čili

  Iako se zelene paprike mogu ubrati, one su uglavnom nezrele i sadrže manje vitamina. Njihov gorak okus također nije svačija šalica čaja. Ako su paprike žute, narančaste ili crvene boje (ovisno o sorti), pravo je vrijeme za berbu. Jednostavno pažljivo otklonite paprike s biljke.

 4. compo image

  4

  Bundeva

  Bundeve se tradicionalno beru između rujna i listopada, ali uvijek prije prvog mraza. Možete reći da su zrele kada su stabljike odrvnjele i bundeva zvuči šuplje kad kucnete po njoj. Što je žarkija boja bundeve, više vitamina ima i bolji je ukus. Temelj stabljike ne treba rezati da bi bundeve trajale i mogle se duže čuvati.

Kada je najbolje vrijeme za berbu povrća?

Naše omiljeno korjenasto povrće

 1. compo image

  1

  Mrkve

  Mrkva često ne razvije najbolji okus i ne dosegne optimalnu veličinu do kraja razdoblja zrenja. Zrela mrkva na vrhu postane okrugla i ima promjer od oko 12 mm, ovisno o sorti. Mrkva obično iskače iz zemlje i vrhovi listova počinju da gube boju. Alternativno, možete gurnuti dio zemlje na stranu da vidite koliko je mrkva velika. Mrkva se obično ne otkopava kad se ubire, već se izvadi iz zemlje.

 2. compo image

  2

  Krumpir

  Krumpir se tradicionalno vadi oko tri mjeseca nakon što se sadi. Najbolje vrijeme za žetvu je kada lišće biljke počne venuti. Vrtna vilica pogodna je za njihovo vađenje - zaglavi se u dijelu krumpira iznad zemlje. Pažljivo izvadite krumpir iz zemlje. Alternativno, pojedinačni korijeni mogu se otkriti i krumpir se može brati tamo. To omogućava preostalom krumpiru da nastavi rasti.

 3. compo image

  3

  Cikla

  Prve velike gomolje možete vaditi tri do četiri mjeseca nakon što ste posijali ciklu. Mlada cikla je aromatičnija i ima najbolji okus. Što duže čekate, veći je sadržaj vode. Ne čekajte da se na voćki formiraju bijeli prstenovi.

 4. compo image

  4

  Rotkvice

  Rotkvice vrlo brzo rastu i ni pod kojim uvjetima ne bi trebale ostati u zemlji dulje od šest tjedana. Inače gube svoj tipičan okus, postaju žilave i spužvaste, te mogu pucati. Ako su gomolji veliki 2-3 cm, možete ih brati tako što ih pažljivo izvučete iz tla.

 5. compo image

  5

  Luk

  Luk ili njihovi listovi mogu se ubrati tri do četiri mjeseca nakon sadnje, da bi se odmah pojeli. Luk, koji ima listove koji se presavijaju sami, posebno je pogodan za skladištenje. Oni postaju stabilniji i duže traju. Ostavite luk na tlu nekoliko dana nakon berbe. Vanjski slojevi luka će se osušiti, tako da se mogu duže čuvati.

 6. compo image

  6

  Koraba

  Koraba je spremna za berbu oko šest do osam tjedana nakon sjetve. Do tad bi trebala dostići veličinu teniske lopte. No neke su sorte mnogo veće. Da biste pobrali korabu, jednostavno je nožem odrežite ispod žarulje i uklonite krupne listove.

Kada je najbolje vrijeme za berbu povrća?

Mahune, salate i slično

 1. compo image

  1

  Grah

  Grah je također zreo nakon nekoliko tjedana. Prije berbe prelomite jedan graha na dva dijela: Ako je točka loma zelena i sočna, grah se može ubrati. Berite mahune odvajajući ih prstima. Redovito branje biljke potiče je da formira nove cvjetove i donosi više usjeva.

 2. compo image

  2

  Slatki kukuruz

  Kukuruz se može brati kad svila na ušima postane smeđa ili crna. Vrhom noža malo urežite u kukuruz. Kukuruz se može brati ako iz njeg izađe mliječna tvar. Ako je tečnost još uvijek čista, trebate pričekati još malo prije branja. Kao i kod graha, i kukuruz pretvara šećer u škrob nakon berbe, tako da ne biste trebali dugo čekati prije nego što ga skuhate.

 3. compo image

  3

  Salata

  Razlikuje se zelena salata i kovrčava endivija. Za zelene salate beru se cijele glave - reže se oštrim nožem oko 2,5 cm iznad zemlje. Kovrčava endivija se ubire kidanjem vanjskih listova.

 4. compo image

  4

  Grašak

  Grašak se može ubrati otprilike tri mjeseca nakon sjetve - što je mlađi, to je bolji ukus. Okus graška ne počinje se mijenjati do berbe, jer se šećer koji sadrže pretvara u škrob. Skladištenje graška ubranog kod kuće se stoga ne preporučuje - najbolje je kuhati ga odmah nakon berbe.

Podijeli