compo image
 1. COMPO
 2. Vodič
 3. Njega biljaka
 4. Bilje, voće i povrće
 5. Olakšana pravilna sadnja krumpira

Olakšana pravilna sadnja krumpira

Ovaj gomolj, koji se često koristi kao prilog, izvorno dolazi iz Južne Amerike, a u Europu je doveden u 16. stoljeću. Krumpir se ubraja u najpopularniju hranu upravo zato što se gomolji mogu pripremiti na mnogo različitih načina. Donosimo Vam pregled različitih sorti i savjete kako ih uzgajati s lakoćom.

Kako se radi

Uzgoj krumpira u Vašem vrtu

 1. compo image

  1

  Klijanje

  Neki krumpiri se mogu prethodno klijati od ožujka nadalje. Da biste to učinili, gomolje jednostavno stavite u otvorenu ladicu i stavite na tamno mjesto. Vrijeme klijanja opada kako temperatura raste. 10 do 15 ° C je idealno. Potom se biljke krumpira mogu u travnju staviti u mekanu zemlju bez korova, nakon što su klijale od tri do šest tjedana, kada je vrijeme blago i suho.

 2. compo image

  2

  Sadnja

  Brazde se mogu načiniti žicom za sadnju u koje se sadi krumpir svakih 30 cm. Biljke imaju dovoljno prostora za širenje ako su redovi razmaknuti oko 70 cm. Također je bolje osušiti biljke u vlažnim uvjetima kako bi se spriječile bolesti.

 3. compo image

  3

  Brazde

  Biljke usjeva ne smiju mrznuti nakon što su klijale iz zemlje. Jednom kada dosegnu visinu rasta od oko 15 cm, biljne redove treba očistiti pomoću zemlje u prostorima između redova. Spriječite da svjetlost dospije do gomolja, tako da se na krumpiru ne pojave zelene mrlje s visokim sadržajem solanina. To također osigurava bogatu berbu

 4. compo image

  4

  Krumpir na Vašem balkonu ili terasi

  U vrtnim centrima se sada prodaju posebni dvoslojni lonci za biljke koje možete koristiti za uzgoj krumpira na Vašem balkonu. Jedan lonac ima udubljenja koja olakšavaju uklanjanje zrelih gomolja. Taj lonac se postavlja u obični lonac za biljke. Prilikom sadnje u korita, samo trebate osigurati da nema opasnost od natopljenja. Da biste to učinili, u lonac stavite fragmente gline ili šljunka, a zatim prespite zemljom. Također je korisno kasnije izbrazdati tlo.

compo image
Quotemark

Zašto krumpir ima ženska imena?

Ne postoji konkretan razlog zašto se krumpiru daju ženska imena. Postoje nagađanja da su imena izvedena iz ženskog oblika krumpira na mnogim jezicima. Neki vjeruju da su uzgajivači krumpir imenovali po supruzi ili kćerci.

„Biljni liječnik“ René Wadas

Sorte krumpira na prvi pogled

Krumpir se može podijeliti u različite kategorije ovisno o njegovom ranom do kasnom vremenu berbe. Sadržaj škroba i proteina određuje konzistenciju kuhanog krumpira. Štoviše, pulpa i koža mogu biti žuti, crveni, ljubičasti, plavi ili crni, a oblik može biti okrugao, izdužen ili zakrivljen, ovisno o sorti. Općenito govoreći, starije sorte su najaromatičnije. Usporedili smo najčešće vrste:

VoštaniPretežno voštaniBrašnat
Rane sorte krumpira
„Sieglinde“, „Alexandra“, „Annabelle“, „Nicola“, „Princess“, „La Ratte“
„Catriona“, „Christa“
 
Srednje sorte krumpira

„Ramona“, „Cilena“, „Annalena“, „Angeliter Tannenzapfen“

„Desiree“, „Quarta“

„Bintje“, „Adretta“

Kasne sorte krumpira

„Rosa Tannenzapfen“, „Linda“

„Agria“, „Laura“

„Ackersegen“, „Agria“, „Afra“

Prikladni proizvodi za Vaš krumpir

Podijeli

compo image

COMPO. Jednostavno lijepe biljke.

S dvije lijeve ruke ili sa "zelenim prstima" - učinite svoj život zelenijim.

Service

O tvrtki COMPO