compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Osnove
  5. Organsko vrtlarstvo
  6. Organsko vrtlarstvo

ZAHTJEV ZA VEĆU SVJESNOST U VRTLARSTVU:

Koliko su nam zapravo zeleni prsti?

Ovo je prilično paradoksalno! Volimo prirodu i volimo svoj vrt. Sadnjom novog života dajemo snažan doprinos zaštiti okoliša. No, s vremena na vrijeme mu ipak naudimo vrtlarskim poslovima – a toga obično nismo posve svjesni. Vrtlarimo kako najbolje znamo na temelju navike i vlastitog osjećaja za ono što izgleda dobro. Naravno, potencijalne ekološke posljedice nisu nešto o čemu uvijek razmišljamo. Želimo li doista pozitivno utjecati na okoliš i klimu, možemo se zapitati što radimo. Veća svijest je prvi korak prema prepoznavanju vlastitih ekoloških prijestupa u vrtu. Uostalom, svoje ponašanje ćemo moći promijeniti samo ako razmislimo o svojim postupcima. Imajući to na umu, ovaj nas članak želi potaknuti da postanemo svjesniji.

compo image

Dajte Majci Zemlji ono što joj treba: Zahvalnost

Potražnja za resursima odavno je veća od količine koju Zemlja zapravo može obnoviti. Stoga je poštivanje naših prirodnih resursa najvažnije načelo za svakoga tko želi svoj svakodnevni život učiniti zelenijim. Sa svakom radnjom koju poduzmemo, trebali bismo biti svjesni u kojoj mjeri se resursi troše i postoje li učinkovitije alternative. I postoji mnogo različitih načina na koje možemo postaviti ovo pitanje kada radimo u vrtu: Odakle mogu nabaviti svoje biljke? Koju opremu i proizvode koristim za njihovu njegu? Koliko vode trebam za njih? Mogućnosti za očuvanje naših resursa pri vrtlarstvu su gotovo beskonačne. Naravno, koliko točno želimo ići, u potpunosti ovisi o nama. Da elaboriramo zadnji primjer, bačva za skupljanje vode za biljke je odlična, ali možemo ići korak dalje kupnjom biljaka kojima je potrebno manje vode od samog početka.

Korak po korak prema boljoj ekološkoj ravnoteži

Vrtlarstvo kao u stara vremena

Kako

Umjetni materijali?

Apsolutno ne!

Pazite na biljke koje kupujete

Pravi izbor

Doček gostiju

Korisni insekti

compo image

Više života u vrtu

Mnogi od nas vole uređen vrt. Lijepo uređene gredice, uredno uređeni travnjaci i precizno ošišane živice san su svih vrtlara. Istina je da ljepota može biti u očima promatrača, ali malo se radi na zaštiti okoliša i bioraznolikosti. Posaditi šarenu sortu i ostaviti je onakvu kakva jest trebala bi biti maksima da se osigura još zelenije vrtlarstvo. Gole površine na tlu također mogu uzrokovati dehidraciju ili eroziju vrijednog tla. U skladu s tim, preporučljivo je posaditi podnu oblogu ili posuti malč. To je zato što zaštitni sloj travnjaka, lišća ili otpada iz vrta smanjuje isparavanje, potiče humifikaciju i otežava širenje korova. Iako se u većini divljih vrtova u svakom slučaju pojavljuje samo bilje – ne i korov. Tada se vraćamo svjesnosti i uvažavanju naših resursa.

Podijeli