compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Osnove
  5. Zemlja i kompost
  6. Što biste trebali imati na umu pri pravljenju komposta

Što biste trebali imati na umu pri pravljenju komposta

Kompostiranje je biološki proces u kojem se organski materijal iz Vašeg doma i vrta pretvara u humus u procesu u kojem dolazi do interakcije kisika, bakterija i mikroorganizama. Kompost pomaže poboljšati svojstva tla. Ovisno o udjelu hranjivih sastojaka, zreli kompost se može koristiti kao gnojivo za cvjetne gredice i povrtnjak. Ovdje saznajte sve što trebate znati o kompostiranju.

compo image

Koje se vrste smeća mogu kompostirati?

Za kompost je pogodan samo otpad koji se sastoji od organskog materijala. Važno je da ne sadrži štetne tvari li nečistoće poput plastičnih i kompozitnih materijala poput folije, gume, drveta ili kostiju. Inače postupak kompostiranja neće biti djelotvoran i vaš kompost neće biti prikladan za kasniju uporabu.

Sljedeće je prikladno za kompostiranje:

 

  • Vrtni otpad (ali ne i bolesne biljke ili korov koji sadi sjeme)
  • Sirovi kuhinjski otpad (voće, povrće)
  • Umjereno: suha trava i reznice travnjaka
  • Reznice, pruće i lišće
compo image

Koje je najbolje mjesto za gomilu komposta?

Preporučljivo je odabrati sjenu ili polusjenovito mjesto u Vašem vrtu koje nije na vjetrovitom području za Vašu gomilu komposta. Sunčano mjesto nije tako prikladno, jer će se kompost brzo osušiti ljeti. Vaša kompostna gomila mora biti u izravnom kontaktu s tlom kako bi se organizmi u tlu, poput zemljanih glista, sami udomaćili u toj gomili. Dakle, ni pod kojim uvjetima ne stavljajte kompostnu gomilu na čvrstu površinu (kamen ili beton). Prilikom odabira mjesta pazite na jednostavan i praktičan pristup. I mali savjet kako ne uznemiriti susjede: Ne postavljajte gomilu komposta izravno na rub vašeg posjeda.

Što biste trebali imati na umu pri pravljenju kompostne gomile?

Općenito govoreći, Vaša gomila komposta ne smije biti veća i šira od 1,5 m. Uvijek mora biti dovoljno kisika i vlage za biološki proces. Previše labavi komposti se brzo osuše, ali prekomjerno zbijeni slojevi ne dovode dovoljno kisika organizmima u zemlji. Važno je da kompostirani materijal dobro izmiješate kako biste postigli pravi balans. Općenito vrijedi sljedeće: Što je mješavina raznolikija, to je kompost bogatiji.

Da biste ubrzali proces kompostiranja, sav otpad morate rezati ili sjeckati što je manje moguće. Možete dodati i dodatne hranjive tvari. Na primjer, jednostavno dodajte aktivator komposta između svakog sloja svježe dodanog kompostnog materijala i lagano ga promiješajte. Biološki je aktivan i brzo djeluje. Rezultat je visokokvalitetni kompost nakon šest do osam tjedana. Sporedno, kompost je potrebno zalijevati za vrijeme dugotrajnih sušnih razdoblja.

compo image

Kad je kompost zreo?

Ako proces truljenja teče bez problema, kompost je obično poluzreo nakon dva do tri mjeseca. Mirisati će na svježe šumsko tlo i izgubiti će vlaknastu strukturu, osim nekoliko grubih sastojaka. Kompost će biti zreo u roku jedne godine. Zreo je kada se organske komponente pretvore u smeđi, mirisni humus.

compo image

Za što se koristi kompost?

Kompost je u principu prikladan za cijeli Vaš vrt. Posebno je pogodan za uporabu u kuhinjskim vrtovima prije sadnje u proljeće, kao i ispod drveća i grmlja. Bolje je da ne koristite kompost za područja s acidofilnim biljakma (rododendron, fuksija, vrijesak i obični vrijes), jer bi požutila.

Ovisno o vrsti biljaka i već dodanoj količini gnojiva, kompost se širi do pet centimetara debljine i grablja na površini. Sadrži velike količine fosfata i kalija. To biste trebali imati na umu ako uz kompost koristite i druge vrste gnojiva. Strugotine savršeno nadopunjuju nutritivnu ravnotežu komposta i osiguravaju optimalan učinak gnojidbe korišten u kombinaciji.

Zašto se površinsko kompostiranje isplati?

Kompostiranje površine dobro nadopunjava kompostiranje u gomilama. To uključuje ostatke usjeva, lišće i mrtve dijelove biljaka koji se ostavljaju na tlu, točno tamo gdje padaju. Također u ovom slučaju koristite grubo strukturirane i drvene materijale u sjeckanom obliku. Rezultat je sloj malča, koji značajno doprinosi zdravlju biljaka i zemlje. Regulira vodenu i toplinsku ravnotežu, sprječava kišu i vjetar, sprječava korov i štiti organizme u zemlji.

Podijeli