compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Inspiracija
  4. Od vrta do stola
  5. Naš recept za kolač od borovnica bez šećera

Torta od borovnica bez šećera za ljeto

Jagode, maline, trešnje i, konačno, borovnice – slatko se vrijeme berbe bobica prožima i bobičasto voće čeka da bude pripremljeno. Ovdje možete pronaći recept za svoje borovnice, 100% kolač od borovnica bez šećera.

Kolač od borovnica bez šećera

Sastojci

Za tijesto

  • 400 g borovnica
  • 3 zrele banane
  • 4 žlice javorovog sirupa (ili meda)
  • 3 žlice ulja
  • 3 velika jaja
  • 200 ml mlijeka
  • 150 g mljevenih badema
  • 170 g integralnog brašna
  • 60 g zobi
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 1 prstohvat soli
  • ½ boce esencije vanilije

Za preljev

  • 100 g zobi
  • 2 žlice javorovog sirupa
  • 3 žlice ulja
  • 100 g borovnica
compo image

Kolač od borovnica bez šećera

Način

Prvo pažljivo izgnječite banane vilicom, a zatim u zdjeli pomiješajte sa javorovim sirupom, uljem, jajima, mlijekom i esencijom vanilije. Sada pomiješajte suhe sastojke zajedno u drugoj posudi, a zatim ih dodajte u smjesu s bananama. Na kraju pažljivo uvaljajte borovnice u tijesto. Podlogu limene forme prekrijte papirom za pečenje i rubove temeljito namažite maslacem ili margarinom. Zatim tijesto stavite u lim i poravnajte ga.

Da biste napravili preljev, u zdjelu promiješajte zob zajedno s javorovim sirupom i uljem, sve dok ne dobijete ljepljivu smjesu. Na tijesto rasporedite preljev, i na kraju pospite preostale borovnice da ukrasite. Kolač stavite na tepsiju na najnižu policu pećnice i pecite oko 40 minuta na 200° C (gornja i donja toplina). Kako javorov sirup uzrokuje karamelizaciju zobi u vrućini pećnice, zob može nakon nekog vremena dobiti smeđu boju. Ali to neće negativno utjecati na okus.

Ako je pogled na topao kolač dovoljan da Vam se nakupi voda u ustima, izdržite još malo. Poput mnogih pekarskih proizvoda od slatkoćog voća, i kolač od borovnice razvija svoj puni okus tek sljedeći dan. Kolač postaje sočan i voćno sladak tek nakon što je sok iz banane i bobičastog voća dobro natopio ostale sastojke. Stoga je najbolje ostaviti da kolač odstoji jedan dan nakon pečenja i lagano ga obložite ljepljivim filmom.

Bobičasto voće specijal: Sve što trebate znati o bobičastom voću

Otkrijte sve o najpopularnijim vrstama bobičastog voća i načinu uzgoja i njege ovih slatkih plodova ovdje.

saznaj više

Podijeli

compo image

COMPO. Jednostavno lijepe biljke.

S dvije lijeve ruke ili sa "zelenim prstima" - učinite svoj život zelenijim.

Service

O tvrtki COMPO