Kolač od borovnica bez šećera
Za tijesto
Za preljev
Kolač od borovnica bez šećera
Prvo pažljivo izgnječite banane vilicom, a zatim u zdjeli pomiješajte sa javorovim sirupom, uljem, jajima, mlijekom i esencijom vanilije. Sada pomiješajte suhe sastojke zajedno u drugoj posudi, a zatim ih dodajte u smjesu s bananama. Na kraju pažljivo uvaljajte borovnice u tijesto. Podlogu limene forme prekrijte papirom za pečenje i rubove temeljito namažite maslacem ili margarinom. Zatim tijesto stavite u lim i poravnajte ga.
Da biste napravili preljev, u zdjelu promiješajte zob zajedno s javorovim sirupom i uljem, sve dok ne dobijete ljepljivu smjesu. Na tijesto rasporedite preljev, i na kraju pospite preostale borovnice da ukrasite. Kolač stavite na tepsiju na najnižu policu pećnice i pecite oko 40 minuta na 200° C (gornja i donja toplina). Kako javorov sirup uzrokuje karamelizaciju zobi u vrućini pećnice, zob može nakon nekog vremena dobiti smeđu boju. Ali to neće negativno utjecati na okus.
Ako je pogled na topao kolač dovoljan da Vam se nakupi voda u ustima, izdržite još malo. Poput mnogih pekarskih proizvoda od slatkoćog voća, i kolač od borovnice razvija svoj puni okus tek sljedeći dan. Kolač postaje sočan i voćno sladak tek nakon što je sok iz banane i bobičastog voća dobro natopio ostale sastojke. Stoga je najbolje ostaviti da kolač odstoji jedan dan nakon pečenja i lagano ga obložite ljepljivim filmom.
Također biste mogli biti zainteresirani za ove teme