compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Inspiracija
  4. Od vrta do stola
  5. Divno sočni: Kolači od mrkve i jabuke

Divno sočni: Kolači od mrkve i jabuke

Sočna mrkva, hrskava jabuka i cimet spojeni su sa slatkom kremom od vanilijevog maslaca: Ovi mali kolači izvrsno su aromatični i sadrže zdrav izvor vlakana. U obliku slatke ovce ili ukrašene raznobojnim mrvicama, sjajno izgledaju na uskrsnom stoliću za kavu! Također je stvarno jednostavno napraviti ove kolače kod kuće koristeći naš recept.

Table of content

compo image

Kolačići od mrkve i jabuke

Sastojci

Za 12 kolačića

Za tijesto

  • 230 g brašna
  • 100 g smeđeg šećera (sakriveno na fotografiji sastojaka)
  • 50 g mljevenih badema
  • 80 g maslaca
  • 1 jaje
  • 2 mrkve srednje veličine
  • 1 jabuka
  • 100 ml mlijeka (malo više u slučaju potrebe)
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica cimeta, više po ukusu
  • 1 prstohvat soli
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 12 čašica za muffine

Za glazuru

  • 150 g mekog maslaca
  • 450 g šećera za glazuru
  • 2-5 žlica mlijeka
  • 1 žlica ekstrakta vanilije (ili mljevene vanilije)

Za ukrašavanje

  • Ovčji ukras: Bijeli fondant i crna ili smeđa prehrambena boja
  • Gotovi desertni ukrasi i mrvice po ukusu: Mrkve, leptiri, čokoladna jaja itd.
compo image

Kolačići od mrkve i jabuke

Način

Za tijesto

Mrkvu operite i ogulite, a zatim naribajte sitnom do srednje sitnom rendom. Jabuku operite, po potrebi ogulite i naribajte kao i mrkve. Zagrijte i rastopite maslac.
Razbijte jaje i kratko ga umutite u velikoj posudi za pečenje. Dodajte šećer i sve dobro promiješajte. Dodajte maslac i mlijeko, dobro izmiješajte.
U posudi pomiješajte preostale suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo, mljeveni bademi, cimet, sol)  i dodajte smjesi od jaja i maslaca. Umijesite u tijesto. Po potrebi dodajte još malo mlijeka. U posljednjem koraku dodajte naribanu mrkvu i jabuku i još jednom temeljito promiješajte.

Sada je vrijeme da tijesto prebacite u čašice za muffine: Napunite 3/4 svake čašice i postavite čašice na pladanj za muffine, ako ga posjedujete.
Pecite ih 30 do 35 minuta u pećnici na 180° C s gornjom i donjom toplinom (ventilator pećnica: 160° C). Kolačići su spremni kada na vrhu postanu blago smeđi. Zatim ih izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade.

Za glazuru od maslaca i vrhnja od vanilije

Mekani maslac temeljito miješajte sa šećerom za glazure dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte mlijeko i ekstrakt vanilije pa miješajte. Ako je glazura previše gusta, dodajte još mlijeka. Ako je glazura prerijetka, umiješajte još šećera od glazure. Krema se sada može jednostavno namazati na kolačiće ili pomoću vrećice s grlićem za ukrašavanje slastica ukrasiti kolačići.
Jednostavna glazura s limunom ili vrhnjem od sira također čini ukusnu alternativu.

Za ukrašavanje

Ovčje glave izrađene su od fondanta. Oči su napravljene od bijelog fondanta: Prvo napravite vrlo male kuglice, a zatim ih poravnajte. Zjenice obojite crnom prehrambenom bojom.
Ostatak fondanta obojite crnom prehrambenom bojom (ili kupite fondant u pravoj boji). Ako fondant postane ljepljiv, jednostavno dodajte šećera za glazure.

Oblikujte kuglice veličine oraha kao podlogu za glavu ovaca, pažljivo ih malo poravnajte u gornjem dijelu. Uši su oblikovane iz dva mala valjka koja su na vrhu izvučena tanje i pričvršćena sa strane. Pričvrstite oči, lagano pritiskajući. Na kraju, napravite dvije nosnice čačkalicom.

Inspiracija za ukrašavanje kolačića

compo image
compo image
compo image
compo image

Podijeli