Sirup od bazge neprestano dobija na popularnosti otkako se osvježavajući aperitiv Hugo počeo pojavljivati na kartama pića mnogih barova. Možete napraviti sirup od bazge sami za gotovo ništa. Pokazujemo vam kako ovdje.
Ako u vrtu nemate svoj grm bazge sa kojeg možete ubrati cvjetove, provjerite lokalni park ili šumske čistine. Kako grm nije previše zahtjevan u odnosu na zemlju, može ga se naći u mnogim područjima u našem okruženju. Međutim, cvijeće berite samo u podne kad sunce upregne punu aromu. Prodaja ovog cvijeća na tjednim tržnicama također je sve učestalija.
Sirup od bazge
Da biste napravili oko 1,5 litara sirupa trebate:
Sirup od bazge
Korak 1: Temeljito operite bazgu. Vodu prokuhajte u velikoj posudi i u njoj otopite šećer, a zatim dodajte limunsku kiselinu.
Korak 2: Operite limune u vrućoj vodi i narežite na kriške. Zatim dodajte narezane limune i cvate u šećernu vodu.
Korak 3: Pokrijte smjesu i ostavite da se utapa 3 dana, povremeno miješajući.
Korak 4: Smjesu filtrirajte kroz sitno sito, a zatim sirup još jednom prokuhajte i ulijte u čiste boce dok je vruć.
Neotvorene boce možete čuvati na hladnom i tamnom mjestu do jedne godine.
Domaći sirup, kada se čuva u lijepo ukrašenim bocama, savršen je dar za svako vrtno druženje!
Sirup, razrijeđen jednim dijelom sirupa u četiri dijela vode, nudi cvjetno osvježenje u vrućim ljetnim danima. Ako volite zaokružiti večer aperitivom, možete uživati u zlatnom sirupu u Hugu s Prošekom, pjenušavom vodom i mentom. Sirup od bazge može se dodati i slasticama na bezbroj načina. To je realna alternativa za slatkoljupce: u sladoledu, za zaslađivanje jela od jogurta i kvarka, u kolačima ili u kombinaciji s voćem!