compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Inspiracija
  4. Od vrta do stola
  5. Juha od krumpira s porilukom

Srdačna juha od krumpira s porilukom

Vruća juha od krumpira dvostruko je bolja u hladnim, kišnim danima ili jednostavno kad je loše vrijeme! Naša varijanta sadrži samo nekoliko sastojaka, a ovo je jelo još ukusnije kada se pravi s domaćim proizvodima

Table of content

Juha od krumpira

Sastojci

Pogodna za četiri osobe:

  • 1 kg krumpira
  • 1 poriluk
  • Oko 300 ml mlijeka
  • 1 šalica vrhnja
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Malo naribanog muškatnog oraščića
  • Osušeno bilje (npr. timijan, provansalske trave), malo peršina
  • Sol, papar
  • 1 pecivo
compo image

Juha od krumpira

Način

Operite i ogulite krumpir, a potom poriluk operite i narežite na prstenčiće. Ogulite češnjak i sitno ga nasjeckajte (ili zgnječite).     

Zagrijte slanu vodu u velikom loncu i dodajte krumpir da kuha dok ne omekša. Kad se krumpir skuha, sklonite lonac sa štednjaka i ostavite malo vode za kuhanje u loncu, umjesto da ju svu prospete. Ručno narežite krumpir u sitne komade u loncu. Dodajte češnjak ili ga zgnječite i vratite lonac na štednjak.

Stalno miješajući, dodajte mlijeko i vrhnje kada se juha zgusne (i po potrebi više vode) dok ne postignete željenu gustinu i teksturu. Začinite po ukusu muškatnim oraščićem, biljem, solju i paprom. Dodajte poriluk, kuhajte još nekoliko minuta i gotovo! Prije posluživanja juhu ukrasite s malo peršina.

Narežite pecivo na kriške i poslužite uz juhu. Ako želite, pecivo narežite na kockice i pržite u tavi s malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri kako biste napravili krutone.

Dobar tek!

Podijeli