compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Vrt
  5. Ruže
  6. Pravilna gnojidba ruža

Gnojidba ruža

Zašto su ruže tako popularne? Jedan od razloga je definitivno što neke vrste cvjetaju tako lijepo i obilno čak i od svibnja do rujna! Ali, ono što toliko oduševljava vrtlare je to što ruže košta puno energije. Da bi vaša ruža nastavila cvjetati, trebat će joj puno hranjivih tvari. Otkrivamo kada, kako i što trebate koristiti za pravilnu gnojidbu ruža.

compo image

Proljeće i ljeto

Koliko često treba gnojiti ruže?

Zbog velikih potreba za hranjivim tvarima, ruže uvijek treba gnojiti u proljeće prije faze rasta. Hranjive tvari u gnojivima za ruže pružaju snažan rast, obilje cvjetova i jačaju sposobnost odbijanja štetnika i bolesti. Pravo vrijeme za prvu gnojidbu jako ovisi o vremenu. Ruže se obično iz hibernacije probude krajem ožujka ili početkom travnja, a gnojiti ih treba kad niknu prvi pupoljci. Dvaput cvjetajuće sorte ruža trebaju se gnojiti drugi put krajem lipnja ili početkom srpnja.

 

Prvo gnojenje u početku travnja

Gnojidba ruža u proljeće

Da bi ruže snažno rasle i bujno cvjetale nakon proljetne rezidbe, trebaju svjetlost i vodu te odgovarajuću opskrbu hranjivim sastojcima. U tom su razdoblju dušik i fosfor posebno važni. Možete birati između organskog, mineralnog ili organsko mineralnog gnojiva.

Čime gnojiti ruže u proljeće?

Brzo djelovanje

Mineralna gnojidba

Nakon gnojidbe potrebno je dovoljno zalijevati

Nakon gnojidbe potrebno je dovoljno zalijevati, jer samo na taj način hranjive tvari mogu brzo doći do korijena. Nakon gnojidbe redovito kontrolirajte vlažnost tla kako biste bili sigurni da je gnojivo u potpunosti učinkovito.

compo image

Za sorte koje cvjetaju više puta

Gnojidba ruža ljeti

Većina ruža u vašim vrtovima cvjetat će nekoliko puta godišnje - ako ih orežete ljeti, nakon prvog cvjetanja niknut će novi izdanak. Tim ružama treba puno hranjivih sastojaka. Većina gnojiva osigurava opskrbu hranjivim tvarima do tri mjeseca, pa se preporučuje drugi put gnojiti krajem lipnja kako bi jim pružili potrebne hranjive sastojke u drugom razdoblju cvatnje.

Budući da bi ljetna gnojidba trebala stupiti na snagu što je prije moguće, idealno je upotrijebiti mineralno gnojivo s brzim djelovanjem i visokim udjelom kalija. Važno je ne koristiti previše gnojiva tijekom druge gnojidbe, jer su novi izdanci na početku još uvijek vrlo mekani i treba im dovoljno vremena da se naviknu na mraz do zime. Stoga ne gnojite ruže prekasno - upotrijebite posljednje dušično gnojivo najkasnije do sredine srpnja.

Mineralna gnojiva s sporim otpuštanjem, poput dugotrajnog gnojiva za ruže COMPO, pravi su izbor za sve koji žele gnojiti ruže samo jednom u sezoni. Tijekom sljedećih nekoliko mjeseci, gnojivo opskrbljuje kraljicu cvijeća svim važnim hranjivim sastojcima. Za optimalni učinak gnojivo ravnomjerno rasporedite a zatim zemlju neprestano vlažite.

compo image

OPASNOST OD SMRZAVANJA

Gnojidba ruža u jesen

Ruže se ne smiju gnojiti dušičnim gnojivima od kolovoza nadalje. Iako bi dodatni hranjivi sastojci - a posebno dušik u njima - potaknuli rast novih izbojaka, ne bi imali dovoljno vremena za razvoj prije zime. Mekani izbojci mogu smrznuti na niskim temperaturama, što oslabi ruže da postanu osjetljivije na štetnike.

compo image

Mineralna opskrba hranjivim tvarima

Gnojidba ruža u loncima

Ruže u saksijama imaju na raspolaganju samo ograničenu količinu zemlje, pa je gnojidba još važnija kako bi se zadovoljile njihove velike potrebe za hranjivim tvarima. Budući da je fauna zemlje u loncima ograničena, preporučujemo upotrebu mineralnih gnojiva.

Tijekom faze rasta ruže se mogu gnojiti jednom ili dva puta tjedno mineralnim tekućim gnojivom. Budući da ova vrsta gnojiva sadrži mineralne soli, zemlja u posudi ne bi se trebala potpuno isušiti odmah nakon zalijevanja, jer te soli tada mogu napadati korijene vaše ruže, što znači da je poželjno dodati malo čiste vode svaki dan kada je vani toplo i sunčano.

Usput

Zbog svoje brze učinkovitosti, mineralno tekuće gnojivo također je idealno za liječenje akutnih nedostataka hranjivih sastojaka.

Podijeli