compo image
 1. COMPO
 2. Vodič
 3. Njega biljaka
 4. Vrt
 5. Ruže
 6. Olakšano obrezivanje ruža

Olakšano obrezivanje ruža

Ruže se smatraju vrlo zahtjevnim biljkama, ali postoji nekoliko trikova koji olakšavaju njegu Vaših lijepih ruža. Ovdje Vam pokazujemo kako obrezati ruže i što trebate imati na umu.

Česta pitanja o obrezivanju ruža

Zašto je potrebno obrezivati ruže?

Obrezivanje potiče ruže na rast i jača njihovo zdravlje. Slobodni prostor koji se stvori daje ruži više svjetla i zraka za nove pupove. Štoviše, novi cvjetovi se formiraju brzo nakon obrezivanja, a ruže izgledaju ljepše.

Iako postoje različite tehnike obrezivanja za svaku sortu ruža, cilj je uvijek isti: dobiti laganu strukturu krošnje.

Kada ruže treba obrezivati?

Ruže je potrebno obrezivati u proljeće. Prvo uklonite bolesne i mrtve pupove ili pupove koji su oštećeni od mraza. Pupovi ruže s oštećenjem od mraza mogu se prepoznati po smeđoj mrlji s unutarnje strane i mekani su na dodir.

Ljeti se moraju orezivati i ruže cvjetne gredice kao i hibridne čajne ruže. Orežite ružu do drugog jačeg lista ispod cvijeta.

Što treba imati na umu kod obrezivanja ruža?

Kao opće pravilo, izdanke ruže uvijek trebate obrezati iznad pupoljka koji raste prema van. Postavite rez tako da režete prema pupoljku ostavljajući oko 5 mm iznad pupa. Ovisno o vremenu, potrebno je oko 4-6 tjedana dok novi cvjetovi ponovno ne počnu klijati s preostalim pupoljcima.

Također biste trebali ukloniti divlje izdanke ruže. Divlje pupove možete prepoznati po svijetlozelenoj boji i često obilnim trnjem. Rastu ispod drva ispod spoja mladica. Uklonite divlje pupove kako sama ruža ne bi uginula zbog uskraćivanja važnih hranjivih sastojaka. Otkrijte divlje pupove i odrežite ih što je moguće bliže mjestu spajanja.

compo image

Vodič za ruže

Ovdje pronađite savjete i trikove za pravilnu njegu ruža u našem vodiču za biljke.

saznajte više

Nisu sve ruže slične

Različite tehnike obrezivanja ruža

 1. compo image

  1

  Obrezivanje ruža u cvjetnim gredicama

  Prvo uklonite mrtve, bolesne i slabe pupove. Peostale pupove obrežite kako bi imali na kraju 4-7 pupova. Jake pupove ostavite malo duže. Slabiji pupovi trebaju se više obrezivati kako bi potaknuli rast. Odrežite sve grane starije od četiri godine u podnožju. Ovo održava ružu mladom i zdravom.

 2. compo image

  2

  Obrezivanje hibridnih čajevka

  Hibridne čajevke općenito se obrezuju na isti način kao i ruže u cvjetnim gredicama. Ali hibridna čajevka obnavlja se na oko 3-5 pupoljaka.

 3. compo image

  3

  Obrezivanje ruža u grmovima

  Jedinstvena karakteristika ruža je da ih nije potrebno redovito obrezivati. Uklonite samo mrtve pupove i one koji prelaze jedan preko drugog. Stari pupovi se odrežu neposredno iznad zemlje. Kako biste potaknuli rast novih cvjetova, uklonite uvenute cvjetne glave iz ruža koje cvjetaju više puta. Ovo nije potrebno za ruže koje cvjetaju jednom.

 4. compo image

  4

  Obrezivanje penjačkih ruža

  Razlikujemo penjačke sorte ruža koje cvjetaju jednom i one koje cvjetaju dvaput. Uklonite mrtve, bolesne i smrznute pupove iz penjačkih ruža koje cvjetaju jednom i stvorite im dovoljno prostora da narastu ako su pupovi preblizu jedan drugom. Odrežite sve pupove starije od pet godina na dnu. Budite oprezni dok obrezujete.

Savjeti za obrezivanje ruža

Koristite oštre škare za obrezivanje kako biste spriječili lom rezanih površina. Odrežite pupove dijagonalno, jer to omogućuje da istječe voda i sprječava da se nešto zalijepi na ranu. Obrežite ružu na pupoljku koji se usmjeren prema van

Podijeli