compo image
 1. COMPO
 2. Vodič
 3. Njega biljaka
 4. Vrt
 5. Njega vrta
 6. Pravilno obrezivanje drveća

Pravilno obrezivanje drveća

Iako u prirodi obrezivanje ne postoji, prilično je korisno redovito obrezivati drveće. To Vam omogućuje da svom drvenastom bilju date oblik i potaknete stvaranje cvijeća i plodova. Također potiče rast i odvraća od bolesti i gljivičnih oboljenja. Ovdje su dostupne korisne informacije o pravom vrremenu i tehnici.

compo image

Najbolje vrijeme za obrezivanje drveća

Kao i za sve dijelove brige o vrtu, i ovo se odnosi na obrezivanje drvenog bilja: Vrijeme je sve! Najbolje vrijeme za obrezivanje je u veljači i ožujku, kada su najveći mrazovi prošli. Prerano obrezivanje smanjilo bi otpornost na mraz drvenog bilja, ali ako obrežete prekasno, možete oštetiti pupoljke, koji su već narasli. Važno je da drveće obrezujete samo u dane kada nema mraza.

Ispravna tehnika obrezivanja

Uvijek trebate koristiti oštar alat kako biste mogli napraviti čisti rez. Da bi se očuvala prirodna navika rasta, glavne grane potrebno je obrezivati tako da se krošnja ravnomjerno smanji.

compo image

Rezanje grana

Obvezno napravite rez uvijek iznad pupoljka lišća pod malim kutom, tako da voda može lako oteči. Morate ostaviti iza zadebljanje u podnožju grane (ogranak grane), jer to pomaže rani da ponovno zaraste. Ogranak grane nastaje povezivanjem grana i debla: Svake godine grana prvo raste, a zatim se zadeblja. Kasnije u godini deblo također raste i pomakne se preko dijela grane.

Ne stavljajte pilu preblizu deblu, jer će to uništiti ogranak grane. Ovo sprječava da se rana zatvori i čini je podložnom gljivičnim bolestima. 

Ali molimo Vas, nemojte odrezati predaleko od debla, niti! stabla koja su prevelika ne mogu zarasti nazad. Posljedice: Lakše je gljivicama ili bakterijama koje uzrokuju trulež ući u grane.

compo image

Skraćivanje grana

Ako se grane samo skraćuju, nema potrebe za rezanjem na kraku grane, t.j. neposredno prije zadebljanja između debla i grane. Napomena: Pazite na sve moguće pupoljke i odrežite dijagonalno malo iznad pupoljka (oko 5 mm), kako bi voda laške iscurila. Također ne smijete ostavljati previše pupa iznad pupoljka i ne smijete rezati pod prevelikim kutom kako bi rana bila što manja.

compo image

Korak po korak

Metoda za vrlo velike grane

Trebali biste odsječi debele grane u tri faze kako bi rana bila što manja. Daljnja njega pomaže rani da se zacijeli i sprječava da virusi, bakterije ili gljivice uđu u biljku. Ovdje ćemo Vam pokazati kako to učiniti korak po korak.

 1. Prvo presjecite donju stranu grane do središta grane. Držite udaljenost od oko 50 cm od debla.
 2. Sad je odsjecite granu s gornje strane, oko 60 cm od debla.
 3. Odsjecite ostatak grane, ostavljajući ogranak grane na deblu
 4. Često mogu proteći i godine da biljka sama zatvori ranu. Za to vrijeme virusi, bakterije i gljivice mogu ući u unutrašnjost stabla. Uklonite piljevinu s površine rane i zagladite ranu s nožem. 
 5. Da biste ubrzali postupak ozdravljenja, trebali biste velikodušno primijeniti tretman rane do 2 cm preko ruba rane odmah nakon obrezivanja. Provjeravajte područje svake dvije do tri godine i ponovno nanesite po potrebi. 

Podijeli