compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Osnove
  5. Organsko vrtlarstvo
  6. Kako pomoći korisnim životinjama u hladnoj sezoni

Kako pomoći korisnim životinjama u hladnoj sezoni

Kada zahladi, mnogim je stanovnicima vrta teško naći dovoljno hrane i sklonište. Cvjetovi su već procvjetali, a temperature padaju, što uzrokuje smrzavanje tla. Važno je da se korisne životinje zaštite kako bi se održala ravnoteža između korisnih životinja i štetočina u Vašem vrtu. Pri tome ćete neizravno smanjiti broj štetočina koji se u protivnom mogu početi širiti na proljeće i napadati Vaše biljke.

compo image

Stvaranje zaštite za korisne životinje lišćem

Najjednostavnija zaštita od mraza za korisne životinje je netaknuti i neuredan vrt. Lišće se može raznijeti na rasadnike i pod grmlje. To sprječava prebrzo zamrzavanje zemlje i time se gujavice zaštite od hladnoće duboko u tlu. Na ovaj način, trčci, koji hrane krumpirove zlatice, gusjenice i puževa jaja, imaju veće šanse za preživljavanje.

Ako u jesen odrežete živice i još uvijek niste bacili reznice, stavite ih na ježeve, žabe i pauke i životinjama pružite mogućnost da prezime. Također, vole i skloništa u obliku praznih lončanica. Pomaganje ježevima također pogoduje Vašem vrtu, jer ježevi uglavnom jedu puževe koji imaju tendenciju napada na cvijeće i povrće.

Trajnice ostavite na miru

Ako ne započnete obrezivati trajnice do proljeća, ptice će i dalje naći hranu u cvatovima. Štoviše, larve i jaja leptira mogu se vrlo dobro razviti u visokim stabljikama. Bobice od crnogorice, vučjeg trna, gloga ili grmlja crvene hudike su vrlo popularne među pticama.

Pčelama i bumbarima također treba dom: Bez njih ne bi bilo cvijeća, voća ili povrća. Imajući to u vidu, dobro je kupiti hotel za pčele i insekte ili ga sagraditi i staviti u vrt. Životinje ih mogu koristiti i kao utočište.

compo image

Hranjenje ptica

U Njemačkoj je hranjenje ptica sjemenkama ili masnim kuglicama već dio zimske sezone, kada im je teže pronaći hranu. Ptice koje ne lete na jug često se vraćaju u naše vrtove. Razlikujemo granivore (zebe, vrapci i žutovoljke) i ptice koje se hrane mekim biljem (crvendaći, sjenice, sivci, kosi).

compo image

Upute

Napravite vlastitu hranu za ptice

Kao alternativa kupnji hrane za ptice možete napraviti smjesu koja sadrži hranu za ptice i masti. Da biste to učinili, potrebno Vam je kokosovo ulje, pročišćeni maslac ili goveđi loj. Žitarice, sjemenke suncokreta, sjemenke konoplje i sjeckani orašasti plodovi idealni su za granivore. Ptice koje jedu meko bilje više vole zob, mekinje, grožđice i bobice.

Jednostavno stavite u šalice, ugrijte masnoću i dodajte u čašu zajedno s granuliranom smjesom. Zatim napravite čvor kojim ćete ga objesiti. Nakon što se ohladi, pažljivo ih odvojite, uklonite papir za pečenje i objesite vani.

compo image

Orašasti plodovi i sjemenke za vjeverice

Vjeverice također cijene dodatnu prehranu zimi! Posebne, robusne automatske hranilice su sjajne za to, jer vjeverice mogu biti vrlo postojane ili čak brutalne kada je u pitanju hrana. Pune se orašastim plodovima poput oraha, lješnjaka, sjemenki, bukovih oraha, gljiva ili kestena. Možda čak imate i malo prostora za grm lješnjaka ili bobičasto grmlje u svom vrtu? Ako je to slučaj, trebali biste podijeliti urod, ali i osigurati da glodavci imaju dugoročnu, zasebnu opskrbu.

Pomoć pčelama i drugim korisnim insektima u Vašem vrtu

Korisni insekti osjećaju se kao kod kuće u Vašem vrtu. Pomozite divljim pčelama i bumbarima, žabama i gušterima, ježevima i lasicama da nađu utočište u Vašem vrtu. Mi ćemo Vam pokazati kako!

saznajte više

Podijeli