compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Osnove
  5. Pravilna sadnja
  6. Olakšana pravilna sadnja

Osnove

Olakšana pravilna sadnja

Sa savršenom vrtnom zemljom jednostavno je raditi i ona odiše ugodnim, zemljanim mirisom. Meka smjesa pijeska, ilovače i humusa također sadrži mnogo važnih hranjivih sastojaka, upija kišnicu i može isušiti višak vode, stvarajući osnovu za zdrav rast biljaka i živopisno cvjetno bogatstvo. Nažalost, ne ispunjavaju sve vrtne zemlje ove uvjete. Ali s malo usmjeravanja možete to promijeniti. Pokazujemo Vam kako sijati nove biljke u svom vrtu i postupno stvoriti zelenu oazu, bez obzira na kvalitetu vaše zemlje.

compo image

Pravo doba godine za sadnju

Najbolje je saditi listopade, crnogorice i voćke između rujna i studenog. Tlo je tada još toplo i nudi prirodnu vlagu. Ako ste za proljetnu sadnju, vrijedi sljedeće: Stavite biljke s korijenskom grudom u zemlju između ožujka i travnja, a one bez do kraja svibnja. Preporučujemo gnojidbu dva mjeseca nakon sadnje kako biste osigurali da Vaše biljke dobivaju dovoljno hranjivih sastojaka. Iako možete stavljati drvenasto bilje u posude tokom cijele godine, mjeseci između ožujka i lipnja najbolje su vrijeme s obzirom da je tad temperatura zraka umjerena.  

compo image

Odabir prave vrtne zemlje za Vašu sadnju

Vašim biljkama je potrebno meko, dobro prozračeno tlo s uravnoteženim kapacitetom skladištenja vode (bez natapljanja!) za dobar početak života. Stoga obavezno smekšajte zbijen gornji sloj zemlje svaki put kada posijete novu biljku.
Kada je riječ o rupama za sadnju, dobro bi bilo da se za sadnju koristi zemlja bogata s hranjivim tvarima. To vrijedi i za pjeskovita tla. Posebna zemlja duže čuva vodu u tlu i smanjuje ispiranje hranjivih sastojaka. 

Pripremite pridošlice za sadnju

Kako biste Vašim biljkama ponudili optimalne uvjete za snažan rast, potrebna su dva koraka prije nego što dođete do same sadnje:

  1. Drvenasto bilje bez korijenske grude stavite u kantu napunjenu vodom nekoliko sati prije nego što ga posadite. Također trebate potapati korijensku grudu suhe biljke u vodu, i velikodušno zalijevati biljke u posudama. Biljke bez korijenske grude su posebno sklone isušivanju i potrebno ih je temeljito zalijevati prije sadnje.
  2. Obrežite sve oštećene i ispucane korijene drvenastih biljaka bez korijenske grude sa oštrim vrtnim škarama po nekoliko centimetara. To će omogućiti da se bijeli vlaknasti korijeni, koji su važni za apsorpciju hranjivih tvari, kasnije bolje razvijaju.
compo image

Dajte svojim biljkama novi dom: sadnja

Kad sadite sa korijenskom grudom, promjer rupe koju iskopate trebao bi biti najmanje dvostruko veći od same korijenske grude. Omekšajte površinu zemlje rupe za sadnju do dubine lopate, ako je moguće i dodajte prvi sloj humusa. Zatim pomiješajte iskopan gornji dio zemlje sa zemljom (jedan dio gornje zemlje naspram dva dijela zemlje) i napunite. Ako želite ubrzati rast Vaše biljke, u zemlju možete dodati proizvode koji će ojačati korijenski sustav.

Slijedeće vrijedi za biljke bez korijenske grude: Rupu lagano napunite sa pripremljenom zemljom i držite biljku nekoliko centimetara iznad nje. Biljku malo pomjerite gore-dolje tako da zemlja ravnomjerno napuni prostor oko korijena. Nakon toga, potisnite zemlju koja je okružuje.

Potpora biljkama od korijena

Mladim stablima, kao i visokom i velikom grmlju, često je potrebna dodatna potpora dok rastu. Dakle, potrebno je da ih vežete s trskama postavljenim okomito od korijena.

Optimalno zalijevanje

Napravite oko 10 cm visok obruč oko iskopane rupe, kako biste mogli zalijevati. Tako ćete osigurati da Vaše biljke imaju najbolju moguću opskrbu vodom. Nakon sadnje važno je temeljito zalijevati kako biste zatvorili prazne prostore između zemlje i korijena.

Podijeli