compo image
 1. COMPO
 2. Vodič
 3. Njega biljaka
 4. Kućne biljke
 5. Što biste trebali imati na umu kada njegujete orhideje

Njega orhideje

Što biste trebali imati na umu kada njegujete orhideje

Obitelj orhideja jedna je od najraznolikijih biljnih obitelji na svijetu: Trenutno je poznato oko 20 000 divljih sorti i 70 000 pasmina. Posebno su popularni zahvaljujući svojim šarenim cvjetovima, iako se smatraju vrlo nježnim. No, postoje i neke pasmine poput falenopsis koje se divno razviju ako budete imali na umu nekoliko savjeta za njegu. Saznajte tri najbolja savjeta za pravilno rukovanje osjetljivim biljkama ovdje.

Zalijevanje orhideja

Obavezno koristite pravu količinu vode za svoje orhideje

Većina orhideja ne podnosi izravnu sunčevu svjetlost i zato najbolje uspijevaju na prozoru koji je okrenut zapadu ili istoku. Ako je moguće, orhideje treba zalijevati mekom vodom, npr. kišnica. Provjerite je li temperatura mlaka i bolje je zalijevati premalo nego previše. Orhideje se mogu brzo oporaviti kada ih zalijemo nakon kratkog sušnog razdoblja. Ali ako su korijeni postali truli zbog natopljenja, biljka će umrijeti. Primjenjuje se sljedeće: Obavijeni korijen se treba osušiti prije nego što ponovno zalijevate, u protivnom zaostala voda može dovesti do zaraze gljivicama. Alternativno, biljke možete umočiti u vodu. Ako to učinite, obavezno koristite svježu vodu za svaku biljku kako biste spriječili prijenos bolesti. Orhideje također vole visoku vlažnost, pa ih treba redovito prskati posebnim proizvodima za njegu lišća.

compo image

Njega orhideje

Obrezivanje i gnojidba

Falenopsis može cvjetati nekoliko puta na istoj cvjetnoj stabljici. Nakon što su cvjetovi Vaše orhideje nestali ili su rijetki, osušene izdanke trebate obrezivati škarama, neposredno iznad trećeg brakta, također zvan pupoljak. Uz malo sreće, stabljici cvijeta će izrasti izdanci dva do tri puta. Ali stabljika obično nakon toga umre.

Osim zraka, orhideje redovito trebaju i hranjive tvari za zdrav razvoj i obilno stvaranje cvijeta. Imajući to na umu, redovito gnojite tijekom razdoblja rasta i cvatnje posebnim gnojivom prilagođenim potrebama biljke.

Presađivanje orhideja

Redovito dajte svojim orhidejama novi dom

 1. compo image

  1

  Izaberite trenutak

  Dobro je presaditi orhideje svake dvije godine kako bi se osigurao zdrav rast i cvjetno obilje. Najbolje vrijeme za to je proljeće. Pazite na biljku: Nakon što klija nove izdanke i vrhove korijena, presadite svoga štićenika u novi sadnik.

 2. compo image

  2

  Opustite korijenje

  Nježno stisnite plastični lonac tako da korijeni ne otpadnu.

 3. compo image

  3

  Uklonite podlogu

  Korijenje pažljivo oslobodite i potpuno ih uklonite iz stare podloge.

 4. compo image

  4

  Orežite stare korijene

  Orežite stare, osušene ili trule korijene.

 5. compo image

  5

  Stavite orhideju u novi lonac

  Odaberite novu veličinu sadnjaka koja nudi dovoljno prostora za jedan do dva nova izdanka. Najprije napunite donju polovicu lonca zemljom za orhideje i pažljivo stavite biljku u lonac. Zatim napunite ostatak zemlje tako da bude smještena između korijena.

 6. compo image

  6

  Zalijevajte orhideju

  Zalijte biljku najranije sljedećeg dana i pričekajte tri tjedna nakon presade prije ponovnog gnojenja.

Ukrašavanje orhideja

Koristite posebne lonce za svoje orhideje

Visoki, vitki lonci naglašavaju uski i elegantan oblik orhideja. Postolje se obično dodaje posebnim loncima za orhideje na kojima će se biljka nalaziti. To omogućava odvod viška vode, sprječavajući natopljenje i truljenje korijena. Stakleni lonci također imaju prednost što svjetlost dopire do korijena orhideja. To olakšava fotosintezu, tj. pretvorbu vode i ugljičnog dioksida u glukozu i kisik. Za razliku od drugih biljaka koje u lišću sadrže klorofil odgovoran za taj postupak, on se nalazi u korijenu kod orhideja.

compo image

Vodič za uzgoj orhideja

Pronađite više savjeta i trikova za njegu orhideja u našem vodiču za biljke.

saznaj više

Više informacija o njezi orhideja potražite ovdje

Potreban je pristanak na kolačiće

Za ovaj dio stranice potreban je pristanak na kolačiće za marketing.

Podijeli