compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Kućne biljke
  5. Urbana džungla sa sobnim biljkama koje nije potrebno održavati

NEZAHTJEVNE SOBNE BILJKE

Urbana džungla s nezahtjevnim sobnim biljkama

Sanjate li i vi o zelenoj džungli u zatvorenom prostoru? Čak i ako niste najtalentiraniji što se tiče vrtlarenja, još uvijek možete stvoriti vlastitu urbanu džunglu. Sve što trebate za to su biljke koje se lako održavaju – i koliko god ih želite!

compo image

Zelena udobnost – trend urbane džungle

Priroda može biti rijetkost kada gledate kroz prozor u velikom gradu. Trend uređenja urbane džungle nudi odličan način da se to nadoknadi. Kao što ime sugerira, sve je u stvaranju vlastitog mjesta za dobrobit i povlačenje u urbano područje u obliku male džungle. Naravno, nezamjenjive su sobne biljke različitih oblika i veličina koje se mogu složiti u skupinu ili prezentirati kao samostalne privlačitelje pogleda i pozornosti.

Ovisno o ukusu, možete kombinirati svoje zelene cimere s biljnim uzorcima (plakati ili tapete, na primjer) i tako pojačati osjećaj džungle. Ako želite da stvari budu malo mirnije i diskretnije, odaberite manje biljaka, ali malo veće veličine, i to bijele, kremaste ili bež nijanse za ostatak namještaja. No, kao opće pravilo, nema ograničenja za vašu maštu i možete dizajnirati svoju urbanu džunglu u potpunosti po svom ukusu.

Savjet

Ostali prirodni materijali poput drva, ratana ili zemljanog posuđa savršeno se usklađuju s različitim zelenim nijansama biljaka.

Sedam nezahtjevnih sobnih biljaka

Osim vašeg ukusa, vrste biljaka koje se sele u vašu urbanu džunglu ovise o uvjetima lokacije. Zato biste trebali obratiti pozornost na specifične zahtjeve biljke u pogledu sobne temperature, svjetlosnih uvjeta i vlažnosti prije kupnje.

compo image

IDEALNO ZA POLUSJENČANA MJESTA

1. Monstera

Može se s lakoćom reći da je Monstera klasik u svakoj urbanoj džungli. Lišće s velikim prorezom čini ovu biljku koja ne cvjeta istinski privlačnom. Najpopularnija vrsta je Monstera deliciosa. No, mnoge druge vrste pogodne su i za urbanu džunglu, poput Monstera obliqua, koja ima lišće s vrlo velikim rupama.

Ova biljka posebno se osjeća kao kod kuće na vlažnim, svijetlim mjestima koja nisu izložena izravnoj sunčevoj svjetlosti. Monstera je inače prilično nezahtjevna. Usput, Monstera se prilično lako reproducira – nudeći dobar i jeftin način za povećanje veličine vaše urbane džungle tijekom vremena.

<i>Monstera</i>
compo image

VOLI SUNČANO MJESTO

2. Yucca palm

Uzdižući se do visine od tri metra, juka može sama stvoriti osjećaj urbane džungle. Najpoznatija vrsta je divovska juka (Yucca elephantipes) – pravi štovatelj sunca. Podrijetlom iz Meksika, Srednje Amerike i južne Europe, također se može nositi sa suhim uvjetima tako da ne morate često posezati za zalijevanjem. Ipak, redovito je testirajte prstima kako biste vidjeli je li biljka žedna. Juka će vas također nagraditi zdravim rastom ako joj svaka dva tjedna date porciju gnojiva 'COMPO tekuće gnojivo za zjelene biljke i palme’ za necvjetajuče biljke i palme.

Aroid palm

EGZOTIČNA BILJKA S MALIM ODRŽAVANJEM

3. Kentija

KIentija (Howea forsteriana) svakako ne smije biti izostavljena s popisa urbanih biljaka džungle koje je nevjerojatno lako održavati. Budući da može narasti do visine od tri metra, privlači svačiji pogled. A kako sporo raste, idealna je i za ljubitelje biljaka početnike. Zbog svog tropskog nasljeđa, kentija posebno se osjeća kao kod kuće na mjestima koja su topla i vlažna. Međutim, trebali biste izbjegavati izlaganje izravnoj sunčevoj svjetlosti.

Savjet za održavanje: Kentiju možete počastiti redovitim prskanjem mješavinom za njegu lišća 'COMPO Sjajilo za lišće zelenih biljaka'.

compo image

SUKULENTI ZA POLUSJENČANA MJESTA

4. Sanseverija ili svekrvin jezik

Kada je riječ o sobnim biljkama koje se lako održavaju, sukulenti su među najlakšim. Budući da sukulenti pohranjuju vodu u lišću, potrebno im je relativno malo zalijevanja. Jedan od vrlo popularnih sukulenata je svekrvin jezik (Sansevieria). Rod obuhvaća različite vrste s vitkim šarolikim, prugastim ili obrubljenim lišćem. Iako je sanseverija naviknuta sunčati se u svom prirodnom staništu, ovisno o vrsti i sorti pogodna je i za nešto tamnije kutke vašeg doma. Ali tada će rasti daleko sporije.

Snake plant
compo image

LJEPOTICA PENJAČICA

5. Zlatni puzavac

Viseće biljke nude način za stvaranje urbane džungle koja štedi prostor. Za to je pogodan zlatni puzavac (Epipremnum aureum). Ovu nezahtjevnu biljku penjačicu možete staviti u viseću košaru, dopustiti joj da visi s police ili čak da raste zajedno kako bi formirala prirodnu pregradu u sobi. Raspon opcija lokacije još je jedna prednost. U načelu, biljke preferiraju svijetla mjesta. Rekavši to, odabirom zlatnog puzavca s tamnim lišćem i bez žute ili bijele raznovrsnosti, ovu ljepoticu penjačicu možete staviti i na polusjenčana mjesta.

Devil's ivy

VOLI SUNCE I TOPLINU

6. Rajska ptica

Strelitziaceae se također nazivaju rajskim pticama zbog svojih šarenih latica koje podsjećaju na češalj i stvaraju akcente boja u vašoj urbanoj džungli. Ali rajska ptica ne bi smjela nedostajati ni u jednoj urbanoj džungli čak i bez latica, jer ju veliki, bujni zeleni listovi čine pravom slikom. Budući da iz nje ljeti isparava relativno velika količina vode, potrebno ju je redovito zalijevati. S druge strane, zimi nije ni približno tako žedna. Uvijek biste trebali napraviti test prsta kako biste vidjeli trebate li zalijevati svoju rajsku pticu.

compo image

VOLI TOPLE LOKACIJE

7. Zamija

Još jedna nezahtjevna sobna biljka za različite lokacije je zamija (Zamioculcas zamiifolia). Iako preferira svijetla do polusjenčana mjesta, također se može dobro nositi s nešto tamnijim mjestima bojanjem lišća tamnozelenom bojom. Međutim, ključna je prava temperatura – ova sobna biljka voli toplinu i najidealnije joj je u kućama na temperaturama od 18-25 °C. Budući da zamija pohranjuje vodu u svojim listovima, idealna je i za ljubitelje biljaka koji s vremena na vrijeme zaborave zalijevati.

Aroid palm
compo image

Savjet za sadnju: Optimalna podloga za rast sobnih biljaka

Kako biste osigurali da se biljke osjećaju ugodno u vašoj urbanoj džungli, važno je imati pravu podlogu. U skladu s tim, odaberite tegle s otvorima za odvodnju kako bi se višak vode mogao lako istjecati. Napunite oko trećine posude slojem granulama kamena plavca za odvodnju – osim što sprječava preplavljivanje, to je pozitivno i u smislu održivosti. Iznad toga dolazi sloj visokokvalitetne zemlje u koji stavljate biljke. Zemlja posebne namjene za necvatuće biljke poput 'COMPO SANA® Supstrat za zelene biljke i palme' zemlja za necvjetajuće biljke i palme idealna je za većinu sobnih biljaka. S druge strane, sukulenti preferiraju da njihov supstrat ima zračniju strukturu zbog čega je 'COMPO CACTEA® Supstrat za kaktuse' zemlja za kaktuse i sukulente pravi izbor zahvaljujući kvarcnom pijesku i perlitu.

compo image
compo image
Erde & Kompost

COMPO BIO GRANUPLANT® Drainage- und Pflanzgranulat

The sustainable alternative to conventional expanded clay – with a reduction in the consumption of CO<sub>2</sub> of up to 96 per cent.

Do proizvoda
compo image

Podcast 'Dein Fleckchen Grün' [Vaš mali komadić zelenila].

Osim što mogu iskoristiti trend opremanja dnevne ili spavaće sobe u urbanoj džungli, sobne biljke također mogu pretvoriti ured u ugodan prostor. Domaćica Amelie Fröhlich i inženjer hortikulture Werner Peitzmann dijele savjete o tome kako stvoriti urbanu džunglu u uredu u našem podcastu o vrtlarstvu 'Dein Fleckchen Grün'.

Podijeli

compo image

COMPO. Jednostavno lijepe biljke.

S dvije lijeve ruke ili sa "zelenim prstima" - učinite svoj život zelenijim.

Service

O tvrtki COMPO