compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Kućne biljke
  5. Deset sobnih biljaka koje ne trebaju puno svjetlosti

Biljke koje obožavaju tamne kutove

Deset sobnih biljaka koje ne trebaju puno svjetlosti

Biljke koje preferiraju tamne kutove mogu u trenu oživjeti svaku mračnu sobu. Koje biljke su prikladne za tamnije kutove vašeg doma? Predstavljamo vam deset sobnih biljaka koje vole hlad i dobro rastu i u tamnim kutovima.

Sobne biljke koje preferiraju sjenovite kutove

Koje sobne biljke ne trebaju puno svjetla?

Naravno, nijedna biljka ne može bez svjetlosti, jer je ona neophodna za proces fotosinteze. Biljke koje dolaze uglavnom iz sunčanih dijelova svijeta, poput palme juke, aloe vere ili raznih vrsta kaktusa, trebaju puno svjetla. Biljke koje vole sunce mogu brzo etiolirati ako nemaju dovoljno svjetla. To znači da, iako izbojci brzo rastu, nisu jaki, nemaju cvjetova i imaju samo nekoliko listova. Dugoročno, mogu čak i uvenuti i umrijeti. S druge strane, neke se sobne biljke iznimno dobro prilagođavaju slabo osvijetljenim prostorijama. Međutim, u takvim slučajevima često se morate zadovoljiti sporijim rastom i manje iznenađujućim obrascima. Ako želite sobnu biljku za tamni kutak vašeg hodnika ili slabo osvijetljenu kupaonicu, onda je pravi izbor presudan.

Boja i tekstura lišća sobne biljke mogu poslužiti kao pokazatelj može li se nositi s slabo osvijetljenim mjestima.

Općenito

Što su listovi tamniji, tanji i duži, to je sobna biljka prikladnija za tamne kutove jer može bolje apsorbirati rijetku svjetlost.

Takva svojstva se obično nalaze u biljkama koje potječu iz gustih šuma. Ne čudi stoga što neke od biljaka koje ćemo vam danas predstaviti potječu iz prašume.

compo image

Aspidistra

Aspidistra je izuzetno robusna i nezahtjevna biljka, što je čini savršenim kandidatom za slabo osvijetljene prostorije. Aspidistra, koja se često viđa u uličnim trgovinama jer se može nositi s temperaturnim razlikama, propuhom i prašinom, smatra se vrlo otpornom biljkom. Također je popularna sobna biljka za zasjenjena stubišta ili hodnike. Aspidistru zalijevajte umjereno i redovito, ali u dužim razmacima. Prije ponovnog zalijevanja provjerite je li se površina zemlje osušila. Jednom mjesečno u vodu možete dodati malo tekućeg gnojiva.

Savjet

Sorte sa prugama na listovima trebaju jaku svjetlost da razviju svoje lisne pruge. Ovi atraktivni uzorci listova blijede na tamnim mjestima.

compo image

Paprat

Budući da paprati obično rastu u prilično hladnim, tropskim oblačnim šumama, kao sobne biljke ne trebaju puno svjetla. Istodobno, zbog prirodnog okoliša, cijene relativno visoku vlažnost. Zbog takvih zahtjeva paprat je dobar izbor za tamnu kupaonicu ili tamni kut kuhinje. Želite li razmaziti svoju paprat, tada njeno lišće redovito prskajte sprejom za njegu lišća ili zalijevajte vodom s malo vapna. S vremena na vrijeme možete ga čak i istuširati mlakom vodom! Tuš ne samo da osigurava dovoljno vlage za lišće već i za korijensku grudu. Osim vlage, paprati treba i puno vode.

compo image

Zamija

Budući da se zamija dobro prilagođava različitim uvjetima osvjetljenja, dobro uspijeva na polusjenovitim svijetlim mjestima u zatvorenom prostoru. Istovremeno, zamija će dobro djelovati i na tamnijim mjestima. Prilikom odabira mjesta važno je uzeti u obzir temperaturne uvjete u prostoriji. Primjerice, zamija se neće osjećati dobro u hladnom hodniku jer je zbog prirodnog staništa u tropskim šumama istočne Afrike navikla na toplije temperature. U skladu s tim, biljku smjestite u tamniji prostor od dnevne sobe gdje je temperatura između 18 i 25°C.

compo image

Filodendron

Filodendron je nezahtjevna biljka. Izuzetno dobro raste na polusjenovitim i sjenovitim položajima, po mogućnosti s visokom vlagom zraka. Takvi se uvjeti obično nalaze u kuhinji i kupaonici. Filodendron se često viđa kako se penje na drveće svog prirodnog staništa, prašume Južne Amerike. Međutim, postoje i vrste koje rastu uspravno i obično su prikladnije za kućno okruženje. Uostalom, filodendroni koji se penju mogu lako narasti do tri metra u zatvorenom prostoru. Budući da filodendron brzo raste, treba mu dovoljno hranjivih tvari. Imajući to na umu, biljci treba davati tekuće gnojivo jednom tjedno tijekom rasta (od ožujka do listopada), a jednom mjesečno u fazi mirovanja. Svoju rutinu zalijevanja također možete prilagoditi fazama rasta i mirovanja. Preporuča se zalijevati jednom tjedno u fazi rasta, a zatim produžiti intervale tijekom faze mirovanja. Obično je dovoljno zalijevanje filodendrona svaka dva do tri tjedna, ali ako je klima u zatvorenom prostoru dosta suha, listove treba poprskati vodom i/ili sprejom za njegu listova, osobito zimi kada je biljka dodatno izložena suhom zagrijanom zraku.

Savjet

Ako vas filodendron doslovno preraste, u ožujku ili travnju ga lagano orezujte.

compo image

Spatifilum

Spatifilum je sobna biljka koja dobro uspijeva u sjeni, a posebno se dobro osjeća na polusjenovitim i sjenovitim mjestima bez izravne sunčeve svjetlosti. Budući da je prilično jednostavan za njegu, popularan je stanar u svakom domu, bilo da ide u dnevnu sobu, kuhinju ili kupaonicu. Zbog svog prirodnog staništa, tropskih šuma Južne Amerike, spatifilum posebno dobro uspijeva pri visokoj vlažnosti i blagim temperaturama od 20-25°C. U skladu s tim, temperatura ne smije pasti ispod 18 °C. Ako vlaga u dnevnom boravku nije dovoljno visoka, možete si pomoći tako da biljku redovito prskate mlakom vodom s malo vapna. Dodatni sjaj lišću daje sprej za njegu lišća.

Upozorenje! Imajte na umu da je spatifilum otrovan. Ako imate djecu ili kućne ljubimce, preporučamo drugu sobnu biljku.

compo image

Flamingov cvijet

Flamingov cvijet će oživjeti svaki mračni kutak. Ova egzotična biljka ima prekrasno sjajno lišće, kao i zadivljujuće obojene cvjetove. Flamingov cvijet dolazi iz tropske Srednje i Južne Amerike. Sukladno tome, temperatura oko 20-25 °C  i visoka vlažnost su savršeni za biljku koja voli svjetlo, ali se može nositi i s malo tamnijim mjestima. S obzirom na to, preporučljivo je flamingov cvijet smjestiti u kupaonicu ili kuhinju. Pazite da ga ne izložite previše propuhu. Biljka zimi voli biti na nešto hladnijem mjestu, na oko 17°C. Budući da to znači da ćete je morati premjestiti u drugu prostoriju, možda ćete morati povećati vlažnost. Redovito prskajte listove mlakom vodom ili sprejom za njegu lišća. Dodajte tekuće gnojivo svaki tjedan ljeti i otprilike jednom mjesečno zimi.

Savjet

Budući da je flamingov cvijet osjetljiv na vapno, prokuhajte vodu prije zalijevanja ili koristite kišnicu ako živite u području s tvrdom vodom.

compo image

Dracena

Dracena je izuzetno nezahtjevna sobna biljka kojoj nije potrebno puno svjetla. Iako više svjetla čini da se uzorci listova na ovoj sobnoj biljci puno bolje ističu, može živjeti i u tamnim kutovima. Važno ga je zaštititi od hladnog propuha koji treba izbjegavati. Ako lišće na vašoj draceni počne posmeđivati, to je obično zato što je premalo zalijevamo i korijenska gruda se postupno suši. Iako biljci treba puno vode, tlo ne smije biti pretjerano vlažno. Ovdje je potrebno malo opreza i intuicije! Kao tropska biljka, dracena se također može redovito prskati destiliranom vodom ili sprejom za njegu lišća. Također je poželjno prethodno ukloniti prašinu s lišća, što će draceni omogućiti bolje čišćenje zraka. Usput, to čini biljku popularnom za spavaću sobu, radnu sobu ili ured.

Upozorenje! Kućni ljubimci, poput mačke, mogu patiti od želučanih problema ako progutaju dracenu. Stoga, ako imate kućnog ljubimca, bolje je odabrati drugu biljku.

compo image

Sretni bambus

Unatoč nazivu, sretni bambus ne pripada obitelji bambusa. Sukladno tome, za tu biljku je idealno toplo i svijetlo mjesto s visokom vlagom. Iako se sretni bambus može nositi s manje svjetla, na slabo osvijetljenim mjestima njegov je rast puno sporiji. Ova biljka često se uzgaja u hidroponskom sustavu jer je to najlakši način za opskrbu korijena vlagom, bez stagnacije vode. Time se smanjuje rizik od oštećenja korijena zbog isušivanja ili prekomjerne vlage. Ako koristite hidroponski sustav uzgoja, vrlo je važno zapamtiti redovito gnojenje, jer biljka ne može crpiti hranjive tvari iz supstrata. Gnojivo treba dodavati svakih deset dana.

Upozorenje! Sretni bambus je otrovan i stoga se ne preporučuje za domove s djecom ili kućnim ljubimcima.

compo image

Klorofit

Klorofit izuzetno je fleksibilan kada je u pitanju mjesto. Iako preferira svijetla područja gdje se uzorci listova mogu pravilno razvijati, biljka je također vrlo prikladna za tamne kutove ako ste se spremni zadovoljiti manje impresivnim ukrasom lišća. Biljka je izuzetno izdržljiva i jednostavna za njegu te se kao takva često koristi u uredima. Njegovo debelo korijenje koje zadržava vodu omogućuje da klorofit preživi sušnu sezonu. Naravno, biljku je bolje zalijevati redovito, najbolje jednom tjedno. Prije zalijevanja biljke napipajte gornji sloj zemlje i provjerite je li suh kako biste izbjegli stagnaciju vode.

compo image

Zlatni puzavac

Svijetlo, polusjenovito ili zasjenjeno mjesto? Sve ide kod zlatnog puzavca! No, kao i mnoge druge sobne biljke, preferira svjetlost. Želite li biljku smjestiti u sjenoviti dio prostorije, onda odaberite sortu sa što tamnijim listovima, jer im je potrebno manje svjetla od onih sa svjetlijim listovima s uzorkom. Budući da zlatni puzavac voli vlagu, kupaonica je izvrsno mjesto.

Upozorenje! Zlatni puzavac je otrovan i treba ga čuvati izvan dohvata djece i kućnih ljubimaca. Ali to obično nije problem jer biljku možete objesiti. Također možete pustiti penjalicu da raste s vrha police. U svakom slučaju, rast je sporiji na tamnim mjestima, pa je smanjen rizik da djeca ili kućni ljubimci dođu do biljke. Osim toga, redovito obrezivanje može držati penjaču pod kontrolom. Ipak, budite oprezni i odaberite drugu biljku ako ste u nedoumici.

Podijeli

compo image

COMPO. Jednostavno lijepe biljke.

S dvije lijeve ruke ili sa "zelenim prstima" - učinite svoj život zelenijim.

Service

O tvrtki COMPO