compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Inspiracija
  4. Od vrta do stola
  5. Ostanite slatki preko zime s jabukama

Ukusne ideje za recepte od jabuka

Bilo da se radi o gali, crvenom boskopu ili o jonagold - jabuke iz Vašeg vlastitog vrta jednostavno imaju najbolji ukus! Zimi mnogi vlasnici vrtova u podrumu imaju obilje jabuka koje čekaju da se pripreme. Ovdje možete pronaći četiri ukusna recepta za pripremu jabuka i savjete o prikladnim sortama.

compo image

Naš recept za zimski smoothie od jabuka

Za dobar početak za hladna zimska jutra započinjemo našu seriju jabuka zagrijavajućim doručkom bogatim vitaminima. Dok svijetli i živopisni ljetni smoothieji pružaju svjež početak dana, topli zimski smoothiei obično se temelje na različitim sortama čaja i ukusnim začinima. 

Za podlogu od jabučnog smoothiea trebate 200 ml čaja masala chaia koji su dovodi do vrenja ili toplo kravlje, orašasto mlijeko ili mlijeko u granulama. Preostali sastojci mogu se staviti u posudu da bi se pirirali. Za dugotrajni učinak zagrijavanja potrebna Vam je jedna jabuka, nasjeckana i izrezana na komade i - po želji - cimet i med, kao i malo đumbira. U blender možete dodati i grožđice, nasjeckane bademe ili malo marcipana ako želite. Nakon što se sve pomiješa u jednoličnu smjesu, dodajte vruću tekućinu i sve sastojke pomiješajte na najnižoj postavci.

compo image

Naš recept za pire od jabuka

Način
Za razliku od umaka od jabuka, pire od jabuka nema dodanog šećera ili drugih zaslađivača. Za fino očišćenu jabuku odgovaraju sorte jabuka za kuhanje koje oslobađaju sopstvenu slatku aromu. Dok se Braeburn, Cox’s Orange ili Berlepsch koriste za izradu pirea narančaste boje, sorte jabuka poput zlatnog delišesa ili Boskoopa obično čine zlatno žutu boju. Preporučujemo da jabuke ne ogulite prije nego što ih skuhate, jer kore sadrže najviše vitamina, a pektin ispod kože osigurava da se kaša malo zgusne.

Nakon što izrežete jabuke na četiri dijela prvo uklonite stabljike i jezgre. Zatim komadiće jabuke prebacite u veliku posudu s vodom i malo limunovog soka. Za početnu količinu jabuka od oko 2 kg, preporučujemo dodavanje 200 ml vode i soka 1-2 limuna. Da biste stvorili zimsku aromu, u lonac možete dodati i štapić cimeta ili vanilije prije nego što počnete kuhati. Sada kuhajte komade jabuke na tihoj vatri s poklopcem dok ih ne možete lako izgnječiti vilicom (otprilike 20-30 minuta). 

Nakon što su jabuke kuhane dok ne postanu mekane, prvo izvadite vaniliju ili cimet iz lonca, a zatim štapnim mikserom fino ispirirajte preostalu smjesu. U tom stanju, pire od jabuke može se čuvati u hladnjaku oko tjedan dana.

Sačuvati

Ako želite da kaše od jabuke dulje potraju, možete je i sačuvati. Uspjeh sačuvanja prvenstveno ovisi o teglama bez klica. Prvo, tegle postaju sterilne kada se kuhaju u loncu s vrućom vodom, što znači da kaše traju unutra dulje. Drugo, treba već biti zagrijana kada sipate vruću smjesu od jabuka, što sprečava pucanje tegle. Ako koristite standardne tegle za džem s vrhom za vijke, okrenite ih naopako nakon zatvaranje dok se smjesa ne ohladi. Ovo će uništiti posljednje preostale klice. Kad se kaša izlije u tegle, bez klica i vakuumski zatvorene, kaše se mogu čuvati najmanje godinu dana. Jabuke možete sačuvati i u teglama za čuvanje ili flaširanje, jer se u njima obično produžuje trajanje sadržaja.

compo image

Naš recept za pečenu jabuku

Pečena jabuka klasičan je među zimskim receptima jabuka i ne ograničava kreativnost. Kako biste osigurali da jabuka zadrži svoj oblik i aromu tijekom kuhanja, trebali biste koristiti sorte jabuke za kuhanje. Klasična njemačka jabuka za kuhinje je Boskoop, ali i Cox Orange, Berlepsch, Elstar i Jonagold također će dobro uspjeti za Vašu pečenu jabuku.

Da biste uklonili jezgru, potreban Vam je nožić za jabuke, da biste očuvali vanjski oblik ploda. Da biste imali dovoljno prostora za punjenje u jabuki, dobro je izvaditi još nekoliko slojeva iz središta jabuke nakon uklanjanja sjemenki. Punjenje ovisi u potpunosti o Vašem ukusu. Posebno omiljena baza su sjeckani lješnjaci ili bademi, ali se može eksperimentirati i sa drugim vrstama orašastih plodova. Suho grožđe ili, još bolje, ribizle čine odličnu voćnu komponentu, potonje su manje i jednostavnije za ravnomjerno punjenje. Možete upotrijebiti med, sirup ili džem od marelice kako biste postigli da punjenje bude čvrsto.

Da bi pečena jabuka dobila zimsku aromu, pripremljeno punjenje može se začiniti cimetom, kardamomom ili klinčićem. Ali preporučujemo da štedite s klinčićima i kardamomom, jer ti začini imaju vrlo intenzivan okus. Kapljica ruma ili likera također je vrlo ukusna kad se doda u smjesu. U smjesu možete dodati i male komadiće nougata ili marcipana kada punite jabuku za još sočniju konzistenciju.

Zatim stavite punjene jabuke u otvoreni lim za pečenje, pospite komadičima maslaca i pecite oko 25 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200° C. Vrijeme pečenja može znatno varirati ovisno o veličini jabuke, ali u pravilu je spremna kada ju možete jednostavno običnom kuhinjskom vilicom.

compo image

Naš recept za voćni ajvar

Ukusna jabuka na roladi od sira? Sve što trebate je ukusni voćni ajvar od jabuka. Za početak recepta, potrebno je ljuštenje jabuka i čišćenje od sjemena, a zatim se kriške nasjeckaju na male kocke. Zatim sitno nasjeckajte 250 g luka i dva češnja češnjaka i dodajte u lonac s kockicama jabuka. Ako želite, možete dodati i malo đumbira ili čilija. Zatim dodajte 250 ml vinskog ocata od crnog vina i 350 g smeđeg šećera. Za biste začinili zimski voćni ajvar preporučujemo mješavinu cimeta, klinčića, muškatnog oraščića i anisa. Kombinacija sjemenki gorušice, lovorovog lišća i timijana je također ukusna. Grožđice daju voćnom ajvaru egzotičan voćni okus, ali treba ih dodati tek 15 minuta prije kraja kuhanja, u protivnom se potpuno raspadnu. Sada začinjeni vočni ajvar kuhajte jedan sat na srednje jakoj vatri s poklopcem, povremeno dobro miješajući smjesu.

Kao što je objašnjeno za pire od jabuka, gotovi voćni ajvar treba vruć sipati u sterilne tegle odmah nakon kuhanja.

Podijeli

compo image

COMPO. Jednostavno lijepe biljke.

S dvije lijeve ruke ili sa "zelenim prstima" - učinite svoj život zelenijim.

Service

O tvrtki COMPO