compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Osnove
  5. Organsko vrtlarstvo
  6. Šareno cvijeće za pčele i leptire

Biljke koje možete koristiti za zaštitu pčela i leptira

Leptirima, pčelama, bumbarima i slično postaje sve teže preživjeti u prirodi, jer ne mogu pronaći dovoljno hrane. Medonosne pčele i njihova divlja rodbina posebno igraju važnu ulogu u tome: Oprašivanjem pomažu flori da opstane, štite urod i osiguravaju da brojne životinje koje ovise o livadama, grmlju i drveću mogu pronaći dom. Odabirom pravih biljaka možete stvoriti važna staništa za ove životinje u svom vrtu. Mi ćemo Vam pokazati kako možete pretvoriti svoj vrt u uspješnu oazu za insekte.

compo image

Cvjetovi s puno nektara kao izvor hrane

Ruže, dalije i trajnice mogu biti popularne, ali ove biljke nude insektima malu ili nikakvu prehranu. Razlog? Biljke s takozvanim dvostrukim cvjetovima imaju razne latice u središtu cvijeta, obično kao rezultat uzgoja. Do prašnika, do kojih insekti koji oprašivaju trebaju doći, ili su teško dostupni ili uopće ne postoje. Dakle, pobrinite se da barem neke Vaše biljke imaju jednostavne monoflorne cvjetove. Ovisno o sezoni, vrijedi razmotriti različite biljke. U proljeće možete pomoći korisnim insektima s pašnjakom, božićnim ružama i voćkama poput jabuke, kruške i trešnje. Životinje također vole ranu ozimnicu i divlje ruže poput pasje ruže i japanske ruže. U ljeto, trajnice poput rudbekije, ljubičaste rudbekije, jesenjeg helenija, lavande i ljetnog jorgovana nude obilnu prehranu. U jesen trebate uključiti sedum, jesenji zvjezdan, čubar i zlatnice.

Kada birate biljke, imajte na umu da gusjenice osim leptira trebaju i hranu. Ne brinite: Životinje definitivno neće požderati sve. Umjesto toga usredotočite se na pružanje zakuske gusjenicama. Kut koji nije premalen s koprivama, idealan je za privlačenje leptira poput malog koprivara, admirala i danje paunče. S aromatskim začinskim biljem poput komorača, atraktivnom i visokom lastinom repu možete pružiti priliku za njegove specijalizirane gusjenice. Cvjetovi komorača također su pravi magnet za insekte.

compo image

Što još možete učiniti za insekte

Pčelinje košnice: Omogućite insektima dovoljno vode

Pčele su također žedne tokom vrućih ljetnih dana! Izložite plosnastu posudu s vodom blizu krmnog bilja, ako ga imate, blizu košnice. Šljunak i sitno kamenje djeluju kao mjesta polijetanja i slijetanja pčela. Ne zaboravite redovito ga puniti svježom vodom.

Hotel za pčele: Ponudite pčelama mjesto za boravak

Podijeli