compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Biljke za balkone i posude
  5. Kako pravilno brinuti o biljkama za balkon i posude

Kako pravilno brinuti o biljkama za balkon i posude

Čim nas obasjaju prve zrake sunca, balkoni i terase postaju drugi dnevni boravak mnogih nas. Svaki vanjski prostor postaje zelena oaza s veličanstvenim cvijetnim biljkama u kutijama, košarama i koritima. Ali ovaj živi ukras također treba njegu. Ovih sedam savjeta pomoći će Vam da vaše biljke za balkon i posude ostanu lijepe dugo vremena.

compo image

Savjet br. 1

Pronađite savršeno mjesto za svoju biljku!

Svaka biljka ima različita svojstva i sklonosti. Prije nego što započnete sadnju, trebali biste dobiti predodžbu o svjetlosnim i temperaturnim uvjetima na Vašem balkonu: Je li hladno i hlad tijekom dana na Vašem balkonu? Koja su područja vašeg balkona posebno osunčana? Ako ste svjesni ovih značajki, saznajte o posebnim zahtjevima biljaka. Odaberite biljke za pravo mjesto, a ne obrnuto!

compo image
Quotemark

Provjerite imate li pravo svjetlo

Iako se mnoge biljke mogu prilagoditi postojećim okolnostima, sljedeće je općenito istinito: Što bolje stvarni svjetlosni uvjeti u kojima se biljka čuva zadovoljavaju njezine potrebe, to je obilniji rast.  

René Wadas, „Biljni liječnik“

Savjet br. 2

Dobar proračun vremena je sve: Odaberite najbolje vrijeme za sadnju

Strpljenje se isplati - to se posebno odnosi na vrtlare! Košare, korita i ladice za balkone i terase obično se postavljaju nakon razdoblja ledenih svetaca (10-15. Svibnja). Ako ne možete čekati i želite ukrasiti svoje košare ranije od toga, pripazite na vremensku prognozu i prekrijte svoje balkonsko cvijeće netkanom tkaninom ili ih postavite uz zid zida kako biste ih zaštitili u slučaju rizika od mraza.

compo image

Savjet br. 3

Provjerite stoji li biljka čvrsto - s pravim humusom za lonce

Osim svjetla, topline i zraka, vašim biljkama je osobito potrebna jedna stvar da bi uspjela dobro: dobra zemlja. Podržava korijenje, osigurava da biljka čvrsto stoji i pohranjuje vodu i hranjive tvari. Biljke za balkone i posude optimalno se razvijaju samo u laganim i dobro prozračnim podlogama. Visokokvalitetan humus treba sadržavati i osnovno gnojivo prilagođeno biljkama, koje će ispunjavati njihove potrebe za hranjivim tvarima u prvih nekoliko tjedana. Naš asortiman uključuje mnoštvo vrsta humusa za lonce - svaka prilagođena specifičnim potrebama biljaka. PH vrijednost važno je svojstvo kvalitete humusa za lonce, jer hranjive tvari u zemlji mogu apsorbirati samo biljke s točnom pH vrijednošću. Također utječe na aktivnost života zemlje i otpornost na bolesti. Većina biljaka preferira tla sa pH vrijednošću između 5,5 i 6,5. Možete sami odrediti vrijednost pomoću pH test traka ili naručiti analizu u uradi sam trgovini ili vrtnom centru.

Čitaj više
compo image

Savjet br. 4

Prilagodite zalijevanje potrebama Vaših biljaka

Koliko intenzivno i često treba zalijevati biljke ovisi o mnogim faktorima. Primjenjuje se sljedeće: Bolje je zalijevati premalo nego previše! Jednostavan test palcem pomaže odrediti pravu količinu. Najbolje je zalijevati biljke ujutro ili navečer kišnicom - voda iz slavine često je previše hladna i tvrda. Biljke na sjevernoj strani zgrade uglavnom se trebaju zalijevati manje nego biljke okrenute prema jugu. Isto vrijedi i za biljke u plastičnim loncima. Biljkama u loncima od gline ili terakote potrebno je mnogo više vode, jer glina skladišti vodu, koja tada jednostavno isparava kroz zidove ili se ponekad ispušta natrag u zemlju.

čitaj više
compo image

Savjet br. 5

Redovito ugodite Vašim biljakama dodatnom dozom hranjivih sastojaka

Biljci su redovito potrebni određeni hranjivi sastojci da bi rasla i uspjela. U divljini ovu ravnotežu hranjivih sastojaka do neke mjere nadoknadi sama biljka: Hranjive tvari koje hrane biljke nastaju kada organizmi zemlje razbiju mrtvu biljnu tvar. Ali taj se biološki ciklus prekida u biljkama balkona i posudama. Da biste spriječili simptome nedostatka, trebali biste gnojiti svoje biljke. Ovisno o Vašim željama, možete koristiti tečna / sporo ispuštajuća gnojiva ili gnojiva u štapićima.

Savjet br. 6

Uklonite bolesti i štetočine

Pouzdanje je dobro, ali bolje je provjeriti: Redovito pregledavajte biljke radi štetočina ili bolesti. Lisne uši, crveni pauci i slično obično se pojavljuju u cijelim kolonijama. Ali nije ih uvijek lako uočiti, jer su tako sitne i često budu ispod lišća. Što prije uočite čimbenike, prije možete započeti sa potrebnim mjerama. Pazite na ljepljive točke kao i na žuto lišće i mrlje od lišća. Gljivične bolesti možete sprječiti redovitim uklanjanjem gotovih cvijetnih glava, osušenog ili smeđeg lišća. Pogođene biljke prvo trebaju biti izolirane kako bi se spriječilo prelaženje štetočina na druge biljke. Pazite da ima dovoljno prostora između biljaka. Nemojte ih posaditi preblizu jedne druge. To omogućava biljkama da se osuše nakon kiše ili zalijevanja i značajno smanjuje šansu da budu zaražene gljivicama.

Savjet br. 7

Pripremite svoje biljke za prezimljavanje

Da biste zaštitili svoje biljke na balkonu i posudama od mraza, trebali biste ih zimi staviti u svijetle, hladne prostorije, npr. u stubištu ili podrumu. Idealna temperatura je 5-12 ° C: važno je da nikad ne prelazi 15 ° C. Preporučljivo je redovito provjetravati sobu i umjereno zalijevati biljke - to sprječava prerano, slabo klijanje i bolesti.

Podijeli