compo image

COMPO Turbo products

  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Osnove
  5. Gnojiva i zaštita biljaka
  6. Rješava probleme i čuva biljke s turbo udarom

BRZODJELUJUĆI PROIZVOD ZA PONOVNO SJETVU TRAVNJAKA 'TURBO-NACHSAAT'

Brzo rastuće sjeme travnjaka

Počnimo s turbo proizvodom za vaš travnjak: Brzodjelujući proizvod 'COMPO Turbo-Nachsaat' sadrži iznimno kvalitetnu, brzo klijajuću travu sorte Lolium perenne. Ovaj njemačka ljulja prirodno proklija vrlo brzo, već za samo 7-14 dana. Međutim, trava Lolium perenne ne bi bila toliko popularna da nema druga svojstva koja je čine idealnom za visokoučinkovite travnjake: Lolium perenne je ukrasna trava. Drugim riječima, sama se širi i stvara ravnomjeran tepih. Zbog toga je proizvod za ponovno sjetvu s brzim djelovanjem ‘Turbo-Nachsaat’ idealan za sjetvu na mjestima gdje je travnjak potrebno stalno obnavljati, na primjer ispod ljuljačke. Ova mješavina sjemenki ima neobično visoku sposobnost samoobnavljanja i samostalnog popunjavanja praznina. Stoga je sjeme idealno za presijavanje travnjaka koji su jako iskorišteni i gdje je teško spriječiti djecu i kućne ljubimce da gaze na travu mjesec dana nakon sjetve.

compo image

BRZO DJELUJUĆE GNOJIVO ZA TRAVNJAK

Za brzo vidljive, održive rezultate

Idealan dodatak našem brzodjelujućem proizvodu za ponovnu sjetvu 'Turbo-Nachsaat'! Ako želite uživati u svježe posijanom travnjaku dugo u budućnosti, potrebno mu je dovoljno hranjivih tvari. Tu na scenu dolazi brzodjelujuće gnojivo za travnjake 'COMPO Turbo-Rasendünger' – njegova kombinacija hranjivih tvari iz organskih i mineralnih tvari osigurava da su prvi rezultati vidljivi već nekoliko dana nakon upotrebe. Mikorizne gljive koje sadrži također pomažu povećati unos hranjivih tvari i vode. Rezultati su jasno vidljivi! Očekuje vas bujna zelena, gusta i lijepa tratina.

compo image
Rasenpflege

COMPO Turbo-Nachsaat

Quick, reliable germination. Ideal for all lawns in need of repair.

Do proizvoda
compo image

'Turbo-Rasendünger' brzodjelujuće

Za brzo vidljive, postojane rezultate

Koje su hranjive tvari potrebne mom travnjaku?

Bez obzira na to postavljate li novi travnjak, ponovno ga sijete ili ga jednostavno želite održavati tijekom cijele godine, glavni hranjivi sastojci dušik, fosfat i kalij ključni su za vaš zeleni tepih. To je zato što je travnjak jedno od područja vrta s najvećim potrebama za hranjivim tvarima. To je razumljivo jer redovitom košnjom travnjaka posebno se oduzimaju ključne hranjive tvari koje su travnjaku potrebne za zdrav rast. Hranjive tvari u svakom zrnu brzodjelujućeg gnojiva za travnjake ‘COMPO Turbo-Rasendünger’ osiguravaju snažan rast, otpornost i bujnu zelenu boju u kratkom vremenu.

compo image

COMPO Gnojivo za travnjak s dugotrajnim djelovanjem

Za travnjak koji je bujan, zelen i gust u samo nekoliko dana. Može se koristiti na svim travnjacima tijekom cijele godine.

Do proizvoda
compo image

BRZO DJELUJUĆE GNOJIVO ZA ŽIVICU '

Gnojivo za brzorastuću živicu

Od listopada je najbolje vrijeme za sadnju živice jer je tlo još dovoljno toplo da se biljke ukorijene prije zime. U proljeće stvarno mogu bujati uz snažan rast. Dakle, to nas dovodi do srži stvari: živice mogu biti ekološki prihvatljivija alternativa ogradi ili zidu, ali potrebno je nekoliko godina prije nego što učine ono što bi trebale učiniti, a to je osigurati zaštitu privatnosti na visini koja vam je potrebna. Ne bi li bilo sjajno kad biste mogli malo ubrzati rast živice?

Naravno, imate jednu mogućnost utjecati na brzinu rasta svoje živice odabirom pravih biljaka. Lovorvišnja, tisa ili lažni čempres rastu mnogo brže od npr. fotinije ili ligustruma. Ali ono što je zajedničko svim ovim živicama je da mogu posebno dobro iskoristiti dušik u proljeće kada se otope i počnu rasti. Dušik je odgovoran za rast biljaka. Brzodjelujuće gnojivo za živicu 'COMPO Heckenturbo' sadrži posebno visoku količinu dušika. Ovaj je nutrijent odmah dostupan biljkama i ima posebno brz učinak kao rezultat toga. Živa ograda u glavnoj fazi rasta apsorbira onoliko dušika koliko može iskoristiti. Stoga raste mnogo brže nego da mu se daje manje dušika ili sporo oslobađajućim gnojivima.

compo image

COMPO turbo za živice

Jamči brzi rast za mlade drvenaste biljke, nove sadnje, pokrivač tla i stare živice.

Do proizvoda
compo image

BRZODJELUJUĆE GNOJIVO ZA RAST

Gnojivo za brz rast korijena

Ponekad su nam potrebni jaki živci – kod naših vrtnih biljaka to je korijenje koje ih čini otpornijima na sušu, vjetar i tanko tlo s niskim sadržajem hranjivih tvari. Siguran i zdrav korijenski sustav je kritičan, posebno ako želite da biljke uspijevaju na lokacijama koje nisu optimalne i prežive vruće ljetne mjesece odmah nakon sadnje. Zato smo i razvili brzodjelujuće gnojivo za rast 'COMPO Anwachsturbo'. Njegova jedinstvena kombinacija hranjivih tvari posebno je dizajnirana za podršku razvoju podzemnih biljnih komponenti. Brzodjelujuće gnojivo za rast ‘COMPO Anwachsturbo’ temelji se na dva ključna hranjiva: fosfatu i siliciju.

Kakav učinak ima fosfat na biljke?

Fosfat je odgovoran za formiranje i rast korijena. Ako u tlu ima premalo fosfata, rast biljaka neće biti dobar. Fosfat se ne može zamijeniti drugim elementom. Drugim riječima, ako postoji manjak, ne možete ga zaobići. Ako postoji značajan nedostatak fosfata, sposobnost klijanja sjemena i sposobnost rasta sadnice je također ograničena.

Kakav je učinak silicija na biljke?

U tlu često ima dovoljno fosfata, ali jednostavno nije u obliku koji korijenje biljke može apsorbirati. Tu na scenu stupa silicij. Podržava dostupnost fosfata u tlu i može ga čak ponovno učiniti dostupnim ako je već vezan. Drugim riječima, silicij djeluje kao mali pomagač koji već postojeće količine fosfata u tlu čini dostupnima biljkama.

Fosfat + silicij – tim iz snova za brz rast korijena

Brzodjelujuće gnojivo za rast +COMPO Anwachsturbo+ tako postavlja ključne temelje za sve novozasađene grmove i grmlje, pomažući im da što prije formiraju snažno i zdravo korijenje. S druge strane, to omogućuje biljkama da samostalno osiguraju svoje uporište u tlu, opskrbu vodom i svim ostalim ključnim biljnim hranjivim tvarima. Slično tome, ako želite osigurati strmu padinu biljkama ili suhim, oskudnim tlima ili vjetrovitim područjem, vrijedi koristiti brzodjelujuće rastuće gnojivo 'COMPO Anwachsturbo'.

Brzodjelujuće gnojivo za rast 'COMPO Anwachsturbo' ne samo da sadrži dodatni fosfat za ona tla gdje ga nedostaje. Također oslobađa sve zalihe koje se već nalaze u tlu vašeg vrta. Na taj se način puni potencijal vašeg vrta za podršku rastu korijena može iskoristiti na najbolji mogući način. Bez obzira koji je problem u vašem vrtu (nedostatak ili vezanje dostupnih hranjiva), sigurno će ga riješiti.

compo image
Dünger & Blattpflege

COMPO Anwachs-Turbo

Accelerates the growth of new plants outdoors and in containers. Improves the storage of water, air and nutrients.

Do proizvoda
compo image

BRZO DJELUJUĆE GNOJIVO ’VITAL-TURBO

Gnojivo za brzo rješavanje nedostatka hranjivih tvari u tragovima

Brzodjelujuće gnojivo ‘COMPO Vital-Turbo’ za hranjive tvari u tragovima visoko je koncentrirano posebno gnojivo topljivo u vodi sa svim bitnim hranjivim tvarima u tragovima koje biljka treba za zdrav rast. To pomaže u sprečavanju i rješavanju simptoma nedostataka.

Kada je određena hranjiva tvar u tragovima manjkava, mogu se dogoditi uistinu zastrašujuće i neobjašnjive stvari. Na primjer, ako postoji nedostatak bakra, listovi cvjetnica su deformirani, a iglice smreke su neobično kratke. U slučaju manjka mangana povrće će sadržavati znatno manje vrijednih nutrijenata poput vitamina C, a manjka molibdena kupus će rasti uvijen prema unutra. Biljke trebaju samo malu količinu (ili, takoreći, trag) elemenata u tragovima, ali bez njih one umiru.

Da biste to spriječili, brzodjelujuće gnojivo s mikronutrijentima ‘COMPO Vital-Turbo’ opskrbljuje vaše biljke magnezijem, bakrom, cinkom, manganom, molibdenom i željezom.

HRANJIVE TVARI U BRZODJELUJUĆEM GNOJIVU 'COMPO VITAL-TURBO’ ZA HRANJIVE TVARI U TRAGOVIMA

Kako pojedine hranjive tvari u tragovima koriste biljkama?

Nutrient overviewUtjecaj na biljku

Magnezij

Iznimno je važan kao središnja komponenta klorofila. Drugim riječima, magnezij doprinosi formiranju lijepog zelenog lišća. Bez ovog elementa u tragovima biljke ne bi mogle fotosintetizirati – metabolizam bi im bio neuspješan. Ako biljka ima manjak magnezija, možete primijetiti da njezino lišće nije jarko zelene boje.

Bakar

Važan je za razvoj lišća. Nedostatak bakra očituje se deformiranim ili kraćim listovima. Na smrekama će, primjerice, iznenada početi rasti puno kraće iglice. Osim toga, nedostatak bakra uzrokuje odumiranje mladog lišća, slabo formiranje sjemena i zastoj u rastu.

Cink

Odgovoran je za sintezu proteina i stvaranje fitohormona u biljci. Fitohormoni prvenstveno osiguravaju da biljka želi rasti, a za stvaranje tih hormona neophodan je cink. U nedostatku cinka biljke rastu male i kržljave, kvaliteta peludi i sjemena je lošija, a biljka se teško razmnožava.

Mangan

Pozitivno djeluje na stvaranje šećera i bjelančevina te sintezu ugljikohidrata. Na primjer, ako je dovoljno mangana dostupno tijekom rasta, vaše će voće i povrće imati znatno više vitamina C kad sazriju, zajedno s drugim vrijednim nutrijentima; cikla će sadržavati više šećera. Ako tlo ima manjak mangana, hranjive tvari u vašem usjevu dugoročno će biti vrlo niske.

Molibden

Ima ulogu u metabolizmu fosfata u biljci, a važan je i kao sastavni dio enzima. Primjerice, ako biljka želi stvarati bjelančevine, potreban joj je molibden. U slučaju nedostatka, primijetit ćete da se kupus iskrivljuje, osobito: raste deformiran i iskrivljen je prema unutra. Općenito, rast je usporen, a listovi deformirani. 

Željezo

Zajedno s dušikom i magnezijem odgovoran je za zelenu boju biljke. Nedostatak željeza obično se prepoznaje po žućenju lišća, ali ima i neke značajke koje nije tako lako uočiti. Važan je za stvaranje sjemena biljaka i sudjeluje u fotosintezi.

compo image
Dünger & Blattpflege

COMPO Vital-Turbo

Highly concentrated, water-soluble special fertiliser with all the essential trace nutrients. To prevent and cure shortages of trace elements.

Do proizvoda
compo image

ZNAKOVI NEDOSTATKA ČESTO SU POSLJED

Dodavanje vapna na pogrešan način oštećuje tlo

Mnogi od ovih simptoma nedostatka rezultat su neoptimalne pH vrijednosti tla, što također može biti uzrokovano nepravilnim dodavanjem vapna. U pojedinačnim slučajevima, međutim, gotovo je nemoguće utvrditi što je uzrokovalo nedostatak u vašem voću, povrću ili ukrasnom bilju. Ako osnovno gnojivo nije dovoljno za uravnoteženje nejednakosti u tlu, brzodjelujuće gnojivo 'COMPO VITAL-TURBO' za hranjive tvari u tragovima nudi brzu pomoć. To je izvrsno rješenje za sprječavanje znakova nedostatka i njihovo nadoknađivanje u kratkom vremenu kako bi se osiguralo zdravo sazrijevanje usjeva.

compo image

Gnojivo za brzo otklanjanje nedostatka željeza u biljkama

Za zelenu boju lišća zaslužna su tri nutritivna elementa: dušik, magnezij i željezo. U vrtu su na nedostatak željeza posebno osjetljive neke biljke poput rododendrona, voćke poput jabuke, šljive i trešnje, pa čak i popularna lovorvišnja. Željezo je dio klorofila u lišću. Ako nema dovoljno željeza, lišće će izgubiti zelenu nijansu. Brzodjelujuće gnojivo za zeleno lišće 'COMPO Blattgrün-Turbo' je vodotopivo gnojivo koje sprječava i ispravlja nedostatak željeza. Ima vrlo brz učinak i osigurava bujno zeleno, sjajno lišće.

compo image
Dünger & Blattpflege

COMPO Blattgrün-Turbo

To prevent and resolve iron shortage/chlorosis. Ensures dark green leaves.

Do proizvoda

DAKLE, ZAŠTO 'TURBO'?

Brzi učinak gnojiva zahvaljujući keliranju

Ali zašto proizvod tako brzo djeluje? Željezo je dostupno u keliranom obliku u brzodjelujućem gnojivu 'Vital-Turbo' za hranjive tvari u tragovima i u brzodjelujućem gnojivu 'Blattgrün-Turbo' za zeleno lišće. Ali što je kelat? Kelirano znači da su hranjive tvari u organskoj vezi. Povezani su s organskom nosivom tvari koja sama po sebi nema nikakvu ulogu u procesu oplodnje. Drugim riječima, za razliku od organskih gnojiva, ne trebaju vam mikroorganizmi za oslobađanje gnojiva u tlo. To je zato što je stvarno gnojivo (željezo ili bakar, itd.) zapravo mineralno i nosač ga pomiče okolo kao mali ruksak na leđima. Ali zašto nam trebaju ti nosači ako ne igraju ulogu?

Svi ovi ogući nedostaci kojima može pomoći brzodjelujuće gnojivo 'COMPO Vital-Turbo' za hranjive tvari u tragovima i brzodjelujuće gnojivo 'COMPO Blattgrün-Turbo' za zeleno lišće često se javljaju kada pH vrijednost tla nije ispravna. Međutim, pH vrijednost ima odlučujuću ulogu u dostupnosti hranjivih tvari u tlu.

Zamislite to na sljedeći način: hranjive tvari mogu postojati u tlu kao otopljene soli koje biljke lako apsorbiraju. Ovisno o pH, hranjiva se jače ili slabije vežu za supstrat koji raste, što znači da ih biljke više ne mogu dobiti, iako ih tamo ima dovoljno. Posebno su pogođeni željezo i mangan. Ako želite stvoriti dobar učinak brzodjelujućim gnojivom ‘Blattgrün-Turbo’ za zeleno lišće i brzodjelujućim gnojivom ‘Vital-Turbo’ za hranjive tvari u tragovima, morate riješiti probleme s pH vrijednošću kako bi hranjive tvari u gnojivu brzo došle do biljaka, čak i ako sve ostalo ne valja s tlom. Organski nosači nisu vezani za tlo na koje utječe proces vezivanja i oslobađanja kroz koje prolaze molekule soli i, kao rezultat toga, hranjive soli vezane za nosač nisu vezane za tlo. Kelirane hranjive tvari uvijek su mobilne i dostupne biljkama. Drugim riječima, organski nosači djeluju kao most za zaobilaženje problema.

Kao rezultat toga, Turbo proizvodi su super brzo rješenje ako je sve ostalo pogrešno u vašem vrtnom tlu i ne znate odakle početi. Korištenjem ovih proizvoda ne trebate veliko znanje kako biste spasili biljke koje pate od znakova nedostatka. Čak i ako uvjeti povezani s lokacijom nisu idealni, uz njihovu pomoć i dalje možete postići sjajne prinose.

Podijeli

compo image

COMPO. Jednostavno lijepe biljke.

S dvije lijeve ruke ili sa "zelenim prstima" - učinite svoj život zelenijim.

Service

O tvrtki COMPO