compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Kućne biljke
  5. Njega sobnih biljaka zimi

Kako osigurati da će vaše biljke preživjeti hladnu sezonu

Pravilna njega sobnih biljaka zimi

Zima može biti teško vrijeme za sobne biljke. Vani je hladno pa naše domove činimo mnogo ugodnijim: grijanje je uključeno, zavjese zatvorene i ugodna šalica čaja na kauču. Iako ovo može zvučati predivno, trebali biste biti oprezni s dvije od ovih stvari. Reći ćemo vam što možete učiniti da vaše sobne biljke zimi ne uginu.

Najbolje mjesto za kućne biljke zimi

Vaše kućne biljke trebaju puno svjetla zimi. Zbog kratkih dana i često tmurnog vremena dobivaju daleko premalo. To je dobar razlog da očistite prozore, skinete zavjese i postavite biljke tako da dobivaju što više dnevnog svjetla. Mjesto uz prozor je stoga savršeno, ali trebate pripaziti zbog propuha. Kada provjetravate svoj dom, trebate premjestiti biljku na mjesto zaštićeno od propuha. Da se velike biljke koje se nalaze na tlu ne zahlade, dobro ih je postaviti na stolicu ili stalak za biljke.

compo image

Smanjite zalijevanje i gnojidbu

Sobne biljke zimi idu u fazu mirovanja i zbog sporog rasta u tom razdoblju trebaju puno manje vode i puno manje hranjivih tvari. Zimi biste također trebali smanjiti gnojidbu. Također je dovoljno zalijevati svoje sobne biljke svakih sedam do deset dana tijekom hladnog razdoblja. Zemlja biljaka na prozorskoj dasci iznad radijatora može se brže sušiti i možda ćete ih morati malo češće zalijevati. Jednostavno gurnite palac nekoliko centimetara u tlo kako biste provjerili razinu vlage.

compo image

Sobne biljke i topli zrak zbog grijanja

Vrućina (većina sobnih biljaka ugodno se osjeća na temperaturama od 20-24°C) i suh zrak razlozi su zašto je zimi potrebno posvetiti posebnu pažnju našim sobnim biljkama. Biljke koje zbog zagrijavanja relativno dobro podnose topli zrak uključuju kaktuse i sukulente.

Nedostatak vlažnosti zraka može dugoročno oslabiti vaše biljke, uzrokujući da im lišće požuti i biljke postanu osjetljivije na štetnike. Redovito uklanjajte prašinu sa svojih sobnih biljaka i iskoristite to kao priliku da ih pregledate ima li bolesti i neželjenih gostiju. Listovi s borama, bijelim mrljama, nitima ili ljepljivim filmom na sebi često su znak da je vaša sobna biljka nezdrava. Odvojite je od ostalih i tretirajte je sredstvom za zaštitu bilja od prirodnih sastojaka.

Pregled faktora stresa za kućne biljke

Dali su listovi vaše omiljene biljke uveli i požutjeli? Pregled faktora stresa te riješenja su dostupni ovdje!

Saznajte više

Podijeli