compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Kućne biljke
  5. Uredske biljke: uredske biljke koje ne zahtijevaju mnogo održavanja

Uredske biljke: Nezahtjevne uredske biljke

Osim što poboljšavaju izgled vašeg radnog mjesta, uredske biljke imaju i pozitivan utjecaj na radno okruženje. Pokazat ćemo vam zašto je vrijedno stavljati biljke u ured, koje su uredske biljke dostupne i jesu li biljke prikladne za uvjete u vašim uredskim prostorijama. Savjete o tome kako se brinuti za uredsko bilje možete pronaći i u ovom članku.

Koje su uredske biljke prikladne za ured?

Uredske biljke trebale bi biti robusne i jednostavne za njegu kako bi mogle preživjeti blagdane i kako biste mogli dugo uživati u njima u svom uredu. Mnoge su biljke vrlo osjetljive na nedostatak svjetla zbog čega mogu dočekati svoj kraj u uredu. Zato biljke koje se mogu nositi s niskim razinama osvjetljenja, zahtijevaju malo vode ili mogu preživjeti dulje suhe periode, a na njih ne utječe prašina i propuh, čine najbolje uredske biljke. Važno je uzeti u obzir specifične lokalne uvjete, kao što su svjetlo i temperatura, jer nekoliko osnovnih uvjeta mora biti odgovarajuće za još manje zahtjevne biljke ako želite da vaše uredske biljke ostanu lijepe i zdrave.

Osam biljaka za ured

1. Aspidistra

Vjerojatno oličenje uredske biljke, aspidistra (Aspidistra sp.) iznimno je robusna i dobro se nosi s nedostatkom svjetla, temperaturnim fluktuacijama, propuhom i prašinom. Lako ju je potrebno redovito zalijevati, to se može učiniti i u duljim intervalima, što ju čini iznimno izdržljivim kandidatom i popularnom biljkom u maloprodajnim objektima. Međutim, ova biljka bez cvijeta također je idealna za urede i poboljšat će izgled čak i sjenovitih kutova i pogodna je za stubišta ili hodnike.

compo image

2. Zeleni ljiljan

Ako je prostor u vašem uredu vrhunski, ali ga i dalje želite ozeleniti biljkama, što kažete na viseću biljku koju možete staviti u košaru ili na policu? Za to je savršena biljka zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum). A budući da je za zeleni ljiljan također vrlo lako brinuti, može se naći u mnogim uredima. Važno je osigurati da vrhovi lišća ne dodiruju tlo i da se propuh izbjegava kad god je to moguće.

Care tips for the spider plant
compo image

3. Zlatni puzavac

Zlatni puzavac (Epipremnum aureum) je biljka penjačica te se slično kao i zeleni ljiljan može uzgajati i u visećoj košarici. Ako se koristi nekoliko visećih košara, zlatni puzavac izrast će u gustu zavjesu što ovu uredsku biljku čini idealnom kao zaslon za privatnost ili uredsku pregradu. Zlatni puzavac voli toplu i idealno svijetlu točku, ali se dobro snalazi i u hladu gdje je preporučljivo odabrati sortu s tamnim lišćem. Povremeno poprskajte biljku vodom koja ima malo vapna i nanesite sprej za njegu lišća jer voli vlagu. Posebnu pažnju treba obratiti ako imate uredskog psa ili tražite biljku za svoj ured kod kuće jer je zlatni puzavac otrovan ako se konzumira u velikim količinama i treba ga držati podalje od djece i/ili životinja.

Care tips for devil's ivy
compo image

4. Filodendron

Filodendron (Philodendron sp.) još je jedan odličan zaslon ili particija za privatnost. Filodendron je biljka penjačica koja se brzo može popeti na rešetke ili zidove. Veliki i sjajni listovi brzo će dosadan zid pretvoriti u pravu privlačnost očiju. Osim dekorativnog aspekta, lišće je dobro i za zaštitu od buke. To je zato što veliki listovi mogu prigušiti uznemirujuće uredske zvukove. Lako filodendronu ne treba puno vode, puno hranjivih tvari važno je za suočavanje s njegovim brzim rastom. U skladu s tim, svaka tri mjeseca od ožujka do listopada hranite ga štapićima gnojiva 'COMPO Gnojivo za zelene biljke u štapićima’ za necvjetajuće biljke i palme. Alternativno, možete koristiti i tekuće gnojivo kao što je 'COMPO Tekuće gnojivo za zelene biljke i palme' za necvjetajuće biljke i palme koje se dodaje u vodu za navodnjavanje. Zalijevanje i gnojidbu možete smanjiti zimi.

compo image

COMPO Gnojivo za zelene biljke u štapićima

Pognojite samo jednom i uživajte u dugoročnom učinku tri mjeseca. Štapići za gnojivo čine jednostavnu i pouzdanu opskrbu hranjivim tvarima za sve biljke koje ne cvjetaju, palme i paprati – za prekrasno, bujno zeleno lišće.

Do proizvoda
compo image

5. Sukulenti

Budući da sukulenti mogu pohraniti vodu u svoje korijenje i lišće, vrlo se dobro nose s blagdanskim razdobljima kada nema nikoga tko bi se brinuo o njima. Osim što trebaju puno svjetla, prilično su nezahtjevne. Postoji mnogo različitih vrsta sukulenata, uključujući lisnate sukulente poput ečeverije i sanseverije (Sansevieria sp.), stabljikaste sukulente kao što su kaktusi i slonova noga (Beaucarnea recurvata) i korijenaste sukulente, kao što je zebra kaktus.

Care tips for cacti and succulents

6. Slonova noga

Slonova noga (Beaucarnea recurvata) također ima karakteristike sukulenta. Dno biljke, odnosno debeli donji kraj stabljike, izvrsno skladišti vodu. Ovaj prirodni spremnik za vodu znači da ga rijetko treba zalijevati što ju čini idealnom uredskom biljkom. Ali ju treba redovito zalijevati, inače brzo reagira smeđim vrhovima listova. Također je važno osigurati da slonova noga dobije dovoljno svjetla. Kao sukulent, voli sunčana mjesta. Samo u vrhuncu ljeta pobrinite se da u podne dobije dovoljnu hladovinu kako joj lišće ne bi izgorjelo. Treba izbjegavati propuh što je više moguće.

compo image

7. Juka

Podrijetlom iz Meksika i Srednje Amerike, juka voli sunčane lokacije. Zahvaljujući svom prirodnom staništu, može se nositi i s nedostatkom vode. Kako biste izbjegli zasićenje vodom, zapravo je bolje zalijevati ovu biljku nalik na palmu rijetko, ali onda temeljito – što vam svakako olakšava stvari u uredu. Juka će cijeniti dozu hranjivih tvari od ožujka do listopada. Kako biste spriječili da netko od vaših kolega zaboravi upotrijebiti tekuće gnojivo, preporučujemo gnojivo sa sporim otpuštanjem. Štapićima za gnojenje 'COMPO Gnojivo za zelene biljke u štapićima’ za necvjetajuće biljke i palme morate gnojiti samo jednom svaka tri mjeseca.

Care tips for the yucca
compo image

8. Spatifilum

Ako tražite cvjetnu uredsku biljku, spatifilum (Spathiphyllum cannifolium) mogao bi biti pravi izbor – iako strogo govoreći, njegove kremaste bijele latice zapravo su brakteje. Ova elegantna biljka najviše se osjeća kao kod kuće u polusjenčanom mjestu. Uz to, spatifilum dobro će rasti i na tamnijim mjestima s temperaturom od najmanje 18 °C. Osobito zimi, kada je zrak suh, spatifilum će cijeniti povremeni tretman sprejom za njegu listova kao što je 'COMPO Sjajilo za lišće zelenih biljaka' sprej za njegu listova za necvjetajuće biljke.

Care tips for the peace lily

Uredske biljke kategorizirane prema različitim karakteristikama

KarakteristikePossible plants

Male uredske biljke

Sukulent – ovisno o dobi i rastu, također i druge vrste poput zamije, spatifiluma, zlatnog puzavca, zelenog ljiljana

Velike uredske biljke

Monstera, kentija, palma areka, likrasti fikus, slonova noga, šeflera, juka

Uredske biljke za prozorsku dasku

Sukulenti, sanseverija, nije tako jednostavna za njegu: orhideja

Uredske biljke za sjenovita mjesta i slabo osvjetljenje

Aspidistra (osim Aspidistra Elatior 'Variegata'), zaija, filodendron, spatifilum, zmajevac, zeleni ljiljan, zlatni puzavac, sanseverija, kentija

Uredske biljke koje ne trebaju puno vode

Sukulenti, slonova noga, juka, zamija

Uredske biljke za hidroponiku

Zlatni puzavac, zmajevac, monstera, spatifilum, zamija

Cvatuće uredske biljke

Spatifilum – nije ga tako lako njegovati:anturij (Anthurium), orhideja, kalanhoa, božićna zvjezda; u svijetlim hodnicima: hortenzija

compo image

Jesu li fikus benjamin i fikus gumijevac također dobre uredske biljke?

Popularne su i razne vrste fikusa poput fikusa benjamina (Ficus benjamina) i fikusa gumijevca (Ficus elastica). Doduše, biljke izgledaju lijepo sa svojim uzorkom ili sjajnim tamnozelenim lišćem – ali savjetujemo vam da ne stavljate fikus benjamin ili gumijevac u ured. To je zato što su te biljke prilično osjetljive. Fikus benjamin, na primjer, ispustit će lišće u nepovoljnoj unutarnjoj klimi ili prilikom premještanja.

Tri razloga za biljke u uredu

Još uvijek niste sigurni biste li trebali staviti biljke u svoj ured? Ako je tako, sada ćemo vam otkriti neke od prednosti koje vam može ponuditi biljka koja ne cvjeta!

  1. Uredske biljke smanjuju stres

Jedan od izvrsnih razloga za stavljanje biljaka u ured je taj što su nevjerojatne u smanjenju stresa! Osim što osmjehuju vaše lice, također smanjuju hormon stresa kortizol. Prema studiji Sveučilišta u Wageningenu „Biljka na dan tjera doktora iz kuće van“, čini se da postoji i smanjenje prosječnog broja dana bolovanja koje uzimaju zaposlenici.

  1. Uredske biljke podižu raspoloženje

Kaže se da se subjektivni osjećaj blagostanja povećava kada su necvatuće biljke u radnom okruženju. Studija Sveučilišta u Wageningenu također ukazuje na to da biljke nude veće zadovoljstvo i bolju atmosferu na radnom mjestu.

  1. Uredske biljke povećavaju produktivnost

Istraživanja također pokazuju da je sposobnost koncentriranja i prisjećanja informacija veća u uredima s biljkama nego bez njih. Na primjer, biljke se mogu koristiti u uredu kao pregrada ili za prigušivanje buke ako su jedna od gustih, krupnolisnih sorti odabranih za okomito ozelenjavanje na zidovima. Manje smo pod stresom, možemo se bolje koncentrirati – i produktivniji smo i kreativniji.

Mogu li uredske biljke pročistiti zrak?

Kada tražite prave sobne biljke za ured, nije neuobičajeno da naiđete na uredske setove biljaka s „biljkama za pročišćavanje zraka“. Biljke koje ne cvjetaju trebale bi pohraniti onečišćujuće tvari u sobni zrak i poboljšati ga oslobađanjem kisika. Sukladno tome, uredske biljke za pročišćavanje zraka u početku zvuče prilično primamljivo. Ali sa žaljenjem moramo reći da smo vas prisiljeni donekle razočarati jer iako biljke doista mogu pročistiti zrak i iz njega filtrirati štetne tvari, učinak u prostoriji ili uredu vjerojatno će biti jedva primjetan. Studije koje pokazuju pozitivan utjecaj sobnih biljaka na unutarnju klimu često se temelje na laboratorijskim uvjetima.

Savjeti za uredsku sadnju – kako se brinuti za uredske biljke

1. Pravo mjesto za vaše uredske biljke

Nažalost, uvijek postoje uredske biljke koje će uvenuti nakon kratkog razdoblja. To nije samo zbog nedostatka ili nepravilne njege – u mnogim slučajevima osnovni uvjeti kao što je lokacija nisu ispravni. Prirodno stanište biljke dobar je pokazatelj toga voli li sunce ili se dobro nosi s manje svjetla. Obratite pozornost na upute za njegu na etiketi biljke.

Ako je potrebna lokacija koja je u potpunosti izložena sunčevoj svjetlosti, vaš bi ured trebao imati prozor okrenut prema jugu ili jugoistoku s oko pet sati sunčeve svjetlosti dnevno. Prozor okrenut prema istoku ili zapadu idealan je za biljke koje preferiraju djelomičnu sjenu. Biljka bi trebala imati najmanje tri sata sunca dnevno. Ako to nije slučaj, odaberite postrojenje za zasjenjene lokacije. Prilikom odabira lokacije uvijek uzmite u obzir veličinu prozora u vašem uredu i rezultirajuću svjetlinu. Tamnije je kada ima malih i/ili samo nekoliko prozora nego kada ima velikih ili mnogo prozora. Osim svjetla i sjene, važni su i lokalni čimbenici kao što su propuh i temperatura.

 2. Pravilno zalijevanje uredskih biljaka

Zalijevanje uredskog bilja osjetljivo je pitanje. Budući da se o njima brinu različiti ljudi, postoji veći rizik da ih se premalo zalije, ali možda i previše. Potrebe za vodom u zatvorenom prostoru također se lako precjenjuju. Kako bi se spriječilo zasićenje vodom, drenažni sloj granula kamena plavca može se ugraditi kada lončate biljku. U suprotnom, važno je uzeti u obzir specifične potrebe vaše biljke i njezinu razvojnu fazu jer biljke općenito trebaju više vode tijekom razdoblja rasta nego razdoblja mirovanja. Vrijeme također utječe na rutinu zalijevanja. Potrebe za vodom u vašim uredskim biljkama povećat će se kada je vruće, kada je zrak topao i kada je vlažnost niska. S druge strane, ako je vaš ured hladan i taman, potreba za vodom obično će biti manja. Ako ste u nedoumici, većina sobnih biljaka bolje će se nositi s manje vode nego s previše.

compo image
compo image
compo image
Erde & Kompost

COMPO BIO GRANUPLANT® INDOOR Pflanzgranulat

These pumice granules are a sustainable alternative to conventional clay granules. They create optimum growing conditions, such as excellent water storage and simplified nutrient uptake. Pest infestation is also prevented.

Do proizvoda

3. Pravilno gnojenje uredskog bilja

Osim svjetla i vode, vaše uredske biljke također trebaju dovoljno hranjivih tvari. Redovita gnojidba osigurat će da vaše biljke dugo ostanu zdrave i lijepe. Svojim uredskim početnicima možete dati osnovnu zalihu hranjivih tvari u trenutku kada ih pripremite! Na primjer, 'COMPO SANA® Supstrat za zelene biljke i palme' zemlja za necvjetajuće biljke i palme pogodno je za sve zimzelene sobne biljke, palme i paprati i osigurat će vašim biljkama hranjive tvari do 12 tjedana bez potrebe za nadopunjavanjem gnojiva. Nakon toga možete birati između tekućeg gnojiva koje se dodaje u vodu za navodnjavanje i gnojiva sa sporim otpuštanjem. Kako biste uštedjeli nepotreban rad u uredu, preporučuje se gnojivo sa sporim otpuštanjem poput 'COMPO Gnojivo za zelene biljke u štapićima' štapiće za gnojenje za necvjetajuće biljke i palme s gvanom. Jedna gnojidba hranit će biljke hranjivim tvarima do tri mjeseca.

compo image

4. Presađivanje sobnog bilja

Presađivanje uredskih biljaka ima smisla iz mnogo razloga. Na primjer, ako je tegla premala, biljka neće dobiti dovoljno hranjivih tvari i zalijevanje postaje sve teže jer relativno mala količina tla ne može pohraniti mnogo vode. Biljka ne može rasti zdravo i mogu se pojaviti simptomi nedostatka. Provjerite korijensku balu u trenutku kupnje. Tegla je premalena za korijensku balu ako iz nje već raste korijenje. Presađivanje je također korisno jer možete raditi u drenažnom sloju granula kamena plavca. Na primjer, sloj granula za sadnju 'COMPO BIO GRANUPLANT ® INDOOR' osigurava da se višak vode može lako odvoditi i sprječava zasićenje vodom. Zatim možete na nju izliti naše posebno tlo za necvjetajuće biljke – koje čak opskrbljuje vaše biljčice hranjivim tvarima tijekom početne faze. Na kraju, dodajte sloj granula kamena plavca u tlo za ukrašavanje, ali i za zaštitu od isušivanja i gljivičnih komaraca. Vrijeme je za sljedeći potez najkasnije kada primijetite da korijenje strši iz tegle. Odaberite teglu koja je najmanje 20 posto veća od prethodne pobrinite se da postoje drenažni otvori. Nemojte saditi izravno u posudu za sadnju jer će to spriječiti odvod viška vode. 

5. Kontrola štetočina na sobnim biljkama

Nažalost, uredske biljke ponekad su zaražene štetnicima. Najčešći štetnici su lisne uši, štitaste uši, vunaste uši i crvee grinje. Ako primijetite štetočine na biljci, odmah izolirajte tu biljku kako biste spriječili širenje stvorenja na druge biljke u vašem uredu. Zatim možete tretirati zahvaćenu biljku s 'COMPO Blattlaus-frei NATIVERT ®’ koje je posebno namjenjeno za kontrolu lisnih uši. Osim lisne uši, učinkovit je i protiv raznih drugih kukaca koji sisaju i grizu što znači da ste dobro naoružani protiv štetočina na svojim uredskim biljkama. Još jedan plus je što naši jednodozni spremnici znače da nema nepotrebnih ostataka otpada. Ovaj praktični jednodozni spremnik dostupan je i za gljivične komarce. U slučaju zaraze gljivicama, najbolje je kombinirati 'COMPO Trauermücken-frei' kontroler gljivica i 'COMPO BIO Trauermückenfänger' organsku zamku za gljivice kako bi se uznemirujuća stvorenja uklonila učinkovito i trajno.

Podijeli

compo image

COMPO. Jednostavno lijepe biljke.

S dvije lijeve ruke ili sa "zelenim prstima" - učinite svoj život zelenijim.

Service

O tvrtki COMPO