compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Bilje, voće i povrće
  5. Što treba imati na umu pri uzgoju povrća

Domaće povrće

Što treba imati na umu pri uzgoju povrća

Svježe povrće iz vrta bogato je vitaminima i jednostavno ukusno. Ali kako stvoriti kuhinjski vrt i koje povrće je pogodno za njega? Kao i kod mnogih stvari, pažljivo planiranje je ključno. Kao prvi korak, trebali biste razmisliti o veličini svog kuhinjskog vrta i kako će se povrtnjak podijeliti. Ako je raspored fiksiran, važno je razmotriti koje biste sorte željeli uzgajati u budućnosti i koliko im je prostora potrebno. Prilikom odabira vašeg povrća ključna su pitanja biljke, vegetacije i zrenja. Sljedeći trikovi pomažu u olakšanju prijelaza na uzgoj vlastitog povrća. Najbolji dio? Bit ćete nagrađeni bogatom berbom.

Svaka u svom tempu

Uzmite u obzir rast biljke

Općenito govoreći, razlikujemo glavni usjev, koji sporo raste i koji se treba prvo saditi, od ranog ili kasnog usjeva, koji narastu u mnogo kraćem vremenu. Glavni usjevi uključuju rajčicu, krumpir, mrkvu, krastavce i luk. Špinat, zelena salata i rotkvice prikladni su rani usjevi, dok su obični matovilac, cvjetača, koraba i kelj dobri kasni usjevi.

compo image

Nazdravimo za dobro susjedstvo!

Ove sorte povrća dobro se slažu

Svaka ptica svome jatu leti. Ali to se ne mora nužno odnositi na biljke. Hranjivi sastojci u zemlji su bolje iskorišteni kada su pomiješane različite sorte biljaka sa potrebama za različitim hranjivim sastojcima. Obavezno sijte biljke sa srednjim zahtjevima za hranjivim sastojcima i one sa niskim ili visokim potrebama za hranjivim sastojcima zajedno.

Biljke sa niskim unosom hranjivih sastojaka: Grah mahunar niski, zelena salata, obični matovilac, rotkvica, špinat, luk
Biljke sa srednjim unosom hranjivih sastojaka:      Endivija, koraba, poriluk, cikla, mrkva, paprika, grah mahunar visoki
Biljke s visokim unosom hranjivih sastojaka:      Sve velike vrste kupusa, bundeva, rabarbara, krastavac, krumpir, rajčica, tikvica

Ove se biljke dobro slažu

Kompatibilne sorte

Rajčica i krastavac

Rajčica i grašak

Zelena salata, grah, kupus i mrkva

Mrkva, luk i poriluk

Rajčica i poriluk

Ovim biljkama potrebno je dosta prostora

Odvojene sorte
Grah, grašak i luk
Krastavci, kupus, grah i zelena salata
Rajčica, grašak, kupus i špinat
Kupus i luk
Rajčica i krumpir
compo image

Pravilna njega osigurava obilnu berbu

Ubrzo nakon što Vaš povrtnjak bude spreman i uređen, moći ćete već početi brati prve plodove ako osigurate pravilnu njegu. Većini sorti povrća nije potrebno ništa više od stalne vlažnosti zemlje, dobro prozračne zemlje i uravnotežene opskrbe hranjivim sastojcima da bi bili zdravi i jaki. Plijevljenje, zalijevanje i gnojenje čine većinu redovite njege. Ovo posljednje je osobito važno za zdrav razvoj biljaka. Kako uzgoj povrća crpi mnogo hranjivih sastojaka iz zemlje, trebali biste osigurati biljkama uravnoteženu opskrbu hranjivim sastojcima koristeći gnojiva prilagođena potrebama Vaših usjeva.

Najvažnije aktivnosti u Vašem kuhinjskom vrtu

Srećom, uzgoj svježeg povrća na kućnom pragu nije težak i nagrađen je ukusnom berbom nakon nekoliko tjedna. Ovdje pronađite praktične savjete za dobar početak s povrtnjakom.

čitaj više

Podijeli