compo image
 1. COMPO
 2. Vodič
 3. Njega biljaka
 4. Bilje, voće i povrće
 5. Uzgoj svježeg bilja kod kuće

Uzgoj svježeg bilja kod kuće

Kao i svako voće i povrće, i bilje ima najbolji ukus kada je svježe ubrano iz Vašeg vrta kod kuće. Prije nego što počnete saditi bilje, morate donijeti važnu odluku: Želite li ih sami sijati ili kupiti prethodno uzgojene biljke? Ako želite uzgajati vlastito bilje, potrebno je malo strpljenja, ali možete iskusiti cjelokupni proces rasta. Pod uvjetom da imate na umu nekoliko stvari, uzgoj bilja je dječja igra.

compo image

Pravo vrijeme za sjetvu bilja

Prvo dobra vijest: Kada je riječ o uzgoju bilja, pravo vrijeme je ključno. Možete sijati na otvorenom od proljeća do kasnog ljeta. U zatvorenom prostoru može se sijati tijekom cijele godine. Ali trebate očekivati slabiji rast od studenog do siječnja zbog hladnijih temperatura i manje sunčanih sati. Stavite mlade biljke na jako svijetlo mjesto, npr. na prozorsku dasku. Staklenik bi bio još bolji.

Uzgoj bilja kod kuće

Napravite svoj biljni vrt u šest koraka

 1. compo image

  1

  Napunite lonac za biljke

  Napunite lonac za bilje ili plitice za biljke do ruba sa humusom. Zatim ravnomjerno rasporedite zemlju i lagano pritisnite.

 2. compo image

  2

  Sijte bilje

  Ravnomjerno rasporedite sjemenke bilja. Sjeme se ne smije sijati previše blizu jedno drugog. Nakon toga, sjeme prekrijte tankim slojem zemlje i pritisnite stražnjim dijelom ruke ili malom letvicom. Lagano navlažite sjemenke bočicom za prskanje ili laganim mlazom vode.

 3. compo image

  3

  Pokrijte lonac za biljke

  Lonac prekrijte i stavite na toplo mjesto (20-22 ° C) kako bi sjeme imalo optimalne uvjete za klijanje. Zalijevajte malo kad tlo postane suše

 4. compo image

  4

  Prve sadnice se počinju prikazivati

  Ovisno o vrsti biljke, prve sadnice rastu nakon otprilike 8-14 dana. Sada bilje treba postaviti na vrlo svijetlo mjesto. Ali pazite: Bilje se ne može nositi sa blistavim suncem prisutnom na prozorima okrenutim ka jugu!

 5. compo image

  5

  Posadite sadnice

  Kad sadnice počnu pokazivati prvih nekoliko listova, moraju se obrezivati ako su previše guste. Ako ih želite uzgajati u svom vrtu ili u loncu, sada je pravo vrijeme da ih posadite. Sada se prekrivač može ukloniti. Pazite da bude dobro navlaženo.

 6. compo image

  6

  Zalijevajte i gnojite biljku

  Redovna dodatna doza hranjivih sastojaka u obliku gnojiva osigurava optimalan rast. Dušik je posebno presudan. Dok fosfat potiče stvaranje korijena, kalij jača tkivo i potreban je za dobru otpornost. Samo zdravo bilje razvija punu aromu - dokaz je u pudingu!

compo image

COMPO SANA® Supstrat za bilje i sadnice

Zemlja za uzgoj i bilje pogodna je za sadnice, bilje, reznice i mlade biljke. Posebni aktivator korijena osigurava sigurno klijanje i snažan rast.

Do proizvoda

Podijeli