compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Bilje, voće i povrće
  5. Kako produžiti život bilju iz supermarketa

KAKO SAČUVATI BOSILJAK I DRUGO BILJE?

Uživajte u bilju još duže

Gotovo svi smo bili tamo ... Bosiljak, peršin ili vlasac kupljeni u supermarketu izgledaju svježi i hrskavi, a onda nakon nekoliko dana počnu venuti. Za neke od njih sljedeća stanica je kanta s organskim otpadom. Kako produljiti život začinima za hranu, pročitajte ovdje - bilo na prozorskoj dasci ili balkonu ili u vrtu.

compo image

Prva pomoć nakon kupnje

Umak od rajčice, pesto ili ukusni sendviči dvostruko su boljeg okusa sa svježim začinskim biljem uzgojenim u vrtu! Da biste najbolje iskoristili bilje kupljeno u supermarketu ili kod vašeg omiljenog prodavača, prvo ga presadite.

Omogućite im dovoljno prostora u loncu jer obično iz trgovina izlaze vrlo skučeni. Poželjno ih je posaditi u supstrat prikladan za bilje.

Kad smo već kod kupovine, zašto ne biste isprobali nove vrste bilja i unijeli raznolikost u svoju kuhinju? Od korijandera za ukusnu azijsku hranu do bosiljka i kovrčavog peršina.

compo image

COMPO SANA® Supstrat za bilje i sadnice

Upotrijebite naš poseban supstrat za jako i zdravo bilje. Poseban aktivator korijena osigurava dobar unos vode i hranjivih tvari te snažan rast korijena.

Do proizvoda
compo image

Gdje je pravo mjesto za moje bilje?

Prilikom odlučivanja o rasporedu imajte na umu da vaše biljke dolaze sa sunčanih i toplih mjesta. Zato pazite da bilje ne stavljate u sjenu ili na užareno sunce.

Bosiljak svakako voli sunce, a peršin uspijeva u djelomičnoj sjeni. Također vas ništa ne sprječava da malo promijenite lokaciju ovisno o vremenu. To će potaknuti razvoj aroma.

Usput, ako bilje postavite na balkon ili u povrtnjak, vrijedi razmisliti o dobrim susjedima. Na primjer, bosiljak voli rajčice ili tikvice, a ružmarin voli mrkvu.

compo image

Bilje tijekom cijele godine

Obratite li malo pažnje na začinsko bilje, tijekom cijele godine uživat ćete u slasnom peršinu ili vlascu za krem ​​sir.

Pravilno zalijevanje je najvažnije. Jedna važna stvar koju treba zapamtiti je da nijedna od uobičajenih vrsta ne voli biti natopljena vodom. No bosiljak voli da je zemlja blago vlažna. Majčina dušica i origano imaju prilično čvrste listove i ne trebaju toliko vode.

Biljke biste trebali gnojiti umjereno - prethodno provjerite zahtjeve svake biljke. U pravilu, ne trebate gnojiti puno. Bilje kupljeno u supermarketu već raste u supstratu s iznimno visokim sadržajem hranjivih tvari. Gnojivo dodajte tek nakon šest do osam tjedana.

Jesmo li vas inspirirali za sljedeću godinu? Ako je tako, zašto ne razmislite o uzgoju vlastitog bilja? Ovdje smo saželi sve što trebate znati.

Podijeli