compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Biljke za balkone i posude
  5. Što možete učiniti za svoje balkonske biljke ljeti

Pravilna njega kada postane vruće i suho

Što možete učiniti za svoje balkonske biljke ljeti

Osvrnete li se i Vi na izuzetno vruće ljeto 2018. s prilično pomiješanim osjećajima? Iako mi nismo mogli dobiti dovoljno od toplih temperatura, vrijeme je zaista imalo danak nad našim balkonskim biljkama. Klimatski istraživači slažu se da će se takve suhe čarolije češće pojavljivati u budućnosti. Otkrivamo kako možete pripremiti svoje zelene štićenike za ekstremne vremenske uvjete i umanjiti rizik od potencijalnih ljetnih oštećenja.

compo image

Najbolji temelj: Dobro prodiranje korijena

Sprječavanje je bolja od liječenja - to se posebno odnosi na njegu biljaka. Odabirom pravog supstrata možete pozitivno utjecati na zdrav rast biljaka u sušnim razdobljima. Naše sorte humusa za balkonske biljke i biljke u posudama sadrže posebno skladište za vodu koje skladišti vodu za navodnjavanje i dostavlja je biljkama po potrebi. Zemlja dulje ostaje vlažna i treba je rjeđe zalijevati.

compo image

COMPO SANA® Supstrat za balkonske biljke

Omogućuje optimalne uvjete za rast korijena i poboljšava opskrbu vodom i hranjivim sastojcima.

Do proizvoda

Savjet COMPO-a

Postavite školjke ili kamenje na površinu zemlje kako bi se spriječilo brzo isparavanje i zaštitilo od pregrijavanja. Ako koristite korita od terakote, možete ih i omotati vlažnim krpama.

compo image

Zdrave biljke su otpornije na suhe uvjete

Hranjive tvari su tajno oružje kada se radi o zaštiti biljaka od topline i suhoće. Ali problem je što gnojenje ili uopće nije započeto ili je već prekasno. Naš asortiman uključuje posebne pelete gnojiva s ovčjom vunom koja se u početku može natopiti sa puno vode, poboljšavajući humifikaciju i opskrbu biljaka hranjivim tvarima i vodom u sušnim razdobljima.

Više o ovčjoj vuni
compo image

Da li više volite otporne biljke?

Dugoročna mjera koja će Vam biti od koristi u vrućim i suhim razdobljima: Vrste biljaka koje bolje podnose vrućinu. Ako volite biti tradicionalni, možete se odlučiti za iglice, petunije ili lavandu. Afrička ivančica i scaevola aemula također se dobro snalaze na suncu. Poznato je da mediteranske biljke, poput biljki citrusa, oleandara i ružmarina, također uživaju u toplim temperaturama. Suncobran ili nadstrešnica zaštitit će biljke od jakih sunčevih zraka.

compo image

Pravilo broj jedan za toplotne valove: Navodnjavajte pametno

Za vruće vrijeme posebno je važno zalijevati biljke ujutro. To omogućava biljci da se brzo osuši, a rosna zemlja da dobro upije vodu. Ako biste zalijevali u podne, lišće bi moglo izgorjeti, a navečer zalijevati, predstavlja rizik da biljke ostanu vlažne i brže šire gljivične bolesti. Bolje je temeljito nego često zalijevati po površini. Biljke mogu formirati duboke korijene i koristiti rezerve vode samo kada je zemlja redovito natopljena. Kako vlažna zemlja može bolje apsorbirati vodu, prvo je trebate kratko navoditi, a potom temeljito zalijevati nakon deset do petnaest minuta. Najbolje je koristiti kišnicu. To pozitivno utječe na vašu potrošnju vode, okoliš i također koristi biljkama, jer nema kamenca i ugodne je temperature.

Podijeli