compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Inspiracija
  4. Od vrta do stola
  5. Jestivo cvijeće: Raznobojna raznolikust u kuhanju

Jestivo cvijeće: Raznobojna raznolikost u kuhanju

Ruža, dragolju ili maćuhica - mnogi od šarenih cvjetova u našim vrtovima ne samo da izgledaju sjajno, već su i jestivi i mogu dodati dekorativni dodir jelima poput salata ili kreacija deserta. U ovom ćemo Vam članku pokazati koja od jestivih delicija također poboljšava okus i kako možete očarati svoje goste na sljedećoj žurci u vrtu.

compo image

Zdrava biljka penjačica

Dragoljub

Žarko narančasto-žuti cvjetovi dragoljuba jedan su od najpoznatijih jestivih cvjetova, jer jelima dodaju raznolikost i boju s aromatičnim do pomalo začinjenim okusom, a ujedno su i izuzetno zdravi. Ova biljka penjačica se uglavnom može uzgajati u vrtovima i na balkonima. Ovisno o vremenskim prilikama, cvjetovi dragoljuba procvjetaju između lipnja i listopada i trebali bi biti svježe ubrani prije nego što se pripreme, jer brzo propadaju.

Veliki vitalni cvjetovi izvrsni su dodatak salati, ali vrlo dobro idu i uz kruh ili uz juhe, biljni kvark i biljni maslac.

Manje je više kada je u pitanju dragoljub

Kada koristite dragoljub, pripazite da ne dodate previše, jer začinjena aroma cvjetova ne nadopunjava sva jela i brzo može dominirati aromom.

compo image

Slatki lovac pogleda

Maćuhica

Uglavnom smo navikli vidjeti maćuhice slatkog okusa na izložbenim prozorima slastičarnica, jer se šareno cvijeće često koristi kao prirodni ukras za kolačiće i svadbene torte. Trajnica, koja se razmnožava samostalnom sjetvom na neobičnim mjestima, uključujući površine između kamenčića i na šljunkovitim podlogama, u vrtovima je posebno nezahtjevna. Najbolje je ubrati cvjetove svježe s biljke prije nego što ih pojedete, jer brzo uvenu i gube aromu.

Osim ukrašavanja kolača, cvijeće možete staviti i na domaće kekse koristeći malo žumanjka. Maćuhica se koristi u salatama za stvaranje srdačnih kombinacija ili jednostavno za ukrašavanje ruba jela. Osušena maćuhica se koristi i u čajnim ili biljnim mješavinama.

Da biste ukrasili cvijeće, stavite ga u tučeno bjelance – to će ga sačuvati nekoliko dana, a zatim ga pospite s malo granuliranog šećera ili šećera za glazure. Nakon toga ušećereno cvijeće ostavite nekoliko sati da se osuši.

compo image

Više od samog ukrasa

Mirisne ruže

Ruže se često pripremaju za upotrebu u proizvodima soli i papra, biljnih mješavina ili kao sirov proizvod u sušenom obliku za konzumaciju. Ako želite koristiti latice ruža u svom kuhanju, imajte na umu da nisu sve vrste ruža jestive. Božuri, velecvjetni kukurijek i alcea pripadaju potpuno drugačijem biljnom rodu i mogu biti čak i otrovne. Međutim, sve divlje i vrtne ruže su jestive. Ako niste sigurni po pitanju odabira, možete pogledati u gurmansku ružu rozelu, ovaj je rod posebno uzgojen za konzumaciju i može se čuvati u loncu na prozorskoj dasci ili u prozorskim košarama.

Ružine latice također čine prekrasan dodatak pićima: U kombinaciji s francuskim aperitivom na bazi vina, u limunadi ili u obliku sirupa. Zimska varijanta je klasični čaj od latica ruže, poznat po izuzetno intenzivnoj aromi. 

Čini čak i mineralnu vodu neodoljivom

Ako želite ponuditi svojim gostima nešto posebno na sljedećoj žurci u vrtu, jestive latice mogu se i smrznuti u obliku ledenih kockica kako bi se uljepšala pića.

compo image

Dio djetinjstva s livade

Divlje cvijeće sa livade

A ako nemate vrt ili balkon, nema potrebe za kuhanjem bez svježeg cvijeća – možete jesti i divlje cvijeće. Većina ljudi vjerojatno je stavila tratinčice u usta u nekom trenutku svog djetinjstva i bili su iznenađeni kada su otkrili da cvjetne glave gotovo imaju okus poput mrkve. Cvjetovi su posebno popularan sastojak u salatama od sirovog povrća, a ukusni su i u biljnim kvarkovima, na maslacu od kruha ili lagano tostiranom tostu u ulju.

Maslačak je još jedan jestivi cvijet sa livade. Ima aromatičan i biljni okus, a uglavnom se prodaje kao čaj za ublažavanje želučanih i crijevnih tegoba. Štoviše, žuto cvijeće se može prokuhati kako bi se napravio med od maslačka ili se pretvorilo u žele i sirup. Kao i mnoga druga vrtna bilja, maslačak je također prikladan za salate, biljne umake i maslac.

Uzgoj bilja kod kuće

Domaće bilje je fantastično za začinjavanje Vaših obroka. Zapravo, ne samo da se bilje može upotrebljavati za začinjavanje, već se može koristiti i za ukrašavanje jela. Otkrijte ovdje kako uzgajati bilje kod kuće.

čitaj više

Podijeli