Ruža, dragolju ili maćuhica - mnogi od šarenih cvjetova u našim vrtovima ne samo da izgledaju sjajno, već su i jestivi i mogu dodati dekorativni dodir jelima poput salata ili kreacija deserta. U ovom ćemo Vam članku pokazati koja od jestivih delicija također poboljšava okus i kako možete očarati svoje goste na sljedećoj žurci u vrtu.
Zdrava biljka penjačica
Žarko narančasto-žuti cvjetovi dragoljuba jedan su od najpoznatijih jestivih cvjetova, jer jelima dodaju raznolikost i boju s aromatičnim do pomalo začinjenim okusom, a ujedno su i izuzetno zdravi. Ova biljka penjačica se uglavnom može uzgajati u vrtovima i na balkonima. Ovisno o vremenskim prilikama, cvjetovi dragoljuba procvjetaju između lipnja i listopada i trebali bi biti svježe ubrani prije nego što se pripreme, jer brzo propadaju.
Veliki vitalni cvjetovi izvrsni su dodatak salati, ali vrlo dobro idu i uz kruh ili uz juhe, biljni kvark i biljni maslac.
Kada koristite dragoljub, pripazite da ne dodate previše, jer začinjena aroma cvjetova ne nadopunjava sva jela i brzo može dominirati aromom.
Slatki lovac pogleda
Uglavnom smo navikli vidjeti maćuhice slatkog okusa na izložbenim prozorima slastičarnica, jer se šareno cvijeće često koristi kao prirodni ukras za kolačiće i svadbene torte. Trajnica, koja se razmnožava samostalnom sjetvom na neobičnim mjestima, uključujući površine između kamenčića i na šljunkovitim podlogama, u vrtovima je posebno nezahtjevna. Najbolje je ubrati cvjetove svježe s biljke prije nego što ih pojedete, jer brzo uvenu i gube aromu.
Osim ukrašavanja kolača, cvijeće možete staviti i na domaće kekse koristeći malo žumanjka. Maćuhica se koristi u salatama za stvaranje srdačnih kombinacija ili jednostavno za ukrašavanje ruba jela. Osušena maćuhica se koristi i u čajnim ili biljnim mješavinama.
Da biste ukrasili cvijeće, stavite ga u tučeno bjelance – to će ga sačuvati nekoliko dana, a zatim ga pospite s malo granuliranog šećera ili šećera za glazure. Nakon toga ušećereno cvijeće ostavite nekoliko sati da se osuši.
Više od samog ukrasa
Ruže se često pripremaju za upotrebu u proizvodima soli i papra, biljnih mješavina ili kao sirov proizvod u sušenom obliku za konzumaciju. Ako želite koristiti latice ruža u svom kuhanju, imajte na umu da nisu sve vrste ruža jestive. Božuri, velecvjetni kukurijek i alcea pripadaju potpuno drugačijem biljnom rodu i mogu biti čak i otrovne. Međutim, sve divlje i vrtne ruže su jestive. Ako niste sigurni po pitanju odabira, možete pogledati u gurmansku ružu rozelu, ovaj je rod posebno uzgojen za konzumaciju i može se čuvati u loncu na prozorskoj dasci ili u prozorskim košarama.
Ružine latice također čine prekrasan dodatak pićima: U kombinaciji s francuskim aperitivom na bazi vina, u limunadi ili u obliku sirupa. Zimska varijanta je klasični čaj od latica ruže, poznat po izuzetno intenzivnoj aromi.
Ako želite ponuditi svojim gostima nešto posebno na sljedećoj žurci u vrtu, jestive latice mogu se i smrznuti u obliku ledenih kockica kako bi se uljepšala pića.
Dio djetinjstva s livade
A ako nemate vrt ili balkon, nema potrebe za kuhanjem bez svježeg cvijeća – možete jesti i divlje cvijeće. Većina ljudi vjerojatno je stavila tratinčice u usta u nekom trenutku svog djetinjstva i bili su iznenađeni kada su otkrili da cvjetne glave gotovo imaju okus poput mrkve. Cvjetovi su posebno popularan sastojak u salatama od sirovog povrća, a ukusni su i u biljnim kvarkovima, na maslacu od kruha ili lagano tostiranom tostu u ulju.
Maslačak je još jedan jestivi cvijet sa livade. Ima aromatičan i biljni okus, a uglavnom se prodaje kao čaj za ublažavanje želučanih i crijevnih tegoba. Štoviše, žuto cvijeće se može prokuhati kako bi se napravio med od maslačka ili se pretvorilo u žele i sirup. Kao i mnoga druga vrtna bilja, maslačak je također prikladan za salate, biljne umake i maslac.