compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Inspiracija
  4. Od vrta do stola
  5. Recepti za bobičasto voće: Frapei, sladoled, kolači i džemovi napravljeni od bobičastog voća

Recepti za bobičasto voće: Razna jela napravljena od domaćeg bobičastog voća

Uz domaće bobičasto voće možete dočarati niz različitih poslastica. Ovdje smo sastavili naša četiri omiljena recepta od bobičastog voća.

compo image

Kolač od sira s crvenim ribizlama

Sastojci

  • 100 g maslaca
  • 200 g zobenog keksa
  • 5 listova bijele želatine
  • 1 organska naranča
  • 200 g krem sira
  • 200 g kvarka
  • 100 g šećera za glazuru
  • 300 ml vrhnja
  • 2 žlice šećera
  • 250 g ribizle
  • Listovi ribizle za garniranje

Način

Rastopite maslac na laganoj vatri. Zobene kekse stavite u vrećicu za zamrzavanje i smrvite oklagijom. Izmrvljene kekse pomiješajte s maslacem i rasporedite na dno limene forme. Čvrsto pritisnite i stavite u frižider.

Želatinu namočite u hladnoj vodi. Naranču operite u vrućoj vodi, osušite i naribajte oko pola kore. Iscijedite sok. Pomiješajte krem sir, kvark, šećer za glazuru i naranču. Šlag istucite dok ne postane čvrst i pažljivo dodajte. Iscijedite želatinu i nježno zagrijte u loncu s narančinim sokom dok se ne otopi. Umiješajte 2-3 žlice kvark kreme, a zatim prelijte želatinu u kremu. Rasporedite na podlogu za kolač i izravnajte. Ostavite u hladnjaku najmanje dva sata.

Operite, osušite i uberite ribizle sa stabljike. Pospite šećerom bobičasto voće, pomiješajte i pospite na kolač. Ukrasite listovima.

compo image

Ledene lizalice od jagoda

Za osam kalupa za ledene lizalice, svaki sadrži 150 ml smjese

Sastojci

  • 400 g svježih, zrelih jagoda
  • 4 žlice šećera
  • Sok jedne organske limete
  • 250 g prirodnog jogurta
  • 1 bjelance
  • 50 ml vrhnja

Način

Operite, očistite, osušite i ispirirajte jagode te ih, po želji, procijedite kroz sito. Skuhajte šećer s dvije žlice vode, ostavite da se ohladi i pomiješajte s pireom od jagoda, sokom limete i jogurtom. Bjelanca i vrhnje umutite dok ne postane čvrsto i ravnomjerno izlijte.

Ostavite da se voćna smjesa zamrzne u ravnoj metalnoj posudi u zamrzivaču i povremeno promiješajte (otprilike svakih pola sata). Stavite kalupe u zamrzivač. Jednom kada je smjesa napola smrznuta, izlijte je u kalupe, umetnite štapiće za lizalice i ostavite da se smrznu još 3-4 sata.

Kratko držite kalupe pod vrućom vodom prije posluživanja.

Savjet

Ledene lizalice dobro idu i s malinama ili kupinama.

compo image

Džem od kupina

Za četiri tegle od kojih svaka sadrži 300 g

Sastojci

  • 1 kg kupina
  • 1 organska naranča
  • 500 g konzervirajućeg šećera
  • 4 žlice crème de cassis (liker od crne ribizle)

Način

Džem se brzo priprema: Operite bobičasto voće. U lonac dodajte sok i naribanu koricu organske naranče te pomiješajte s bobičastim voćem i konzervirajućim šećerom. Pri miješanju dovedite do vrenja i ostavite da sve krčka oko četiri minute. Zatim promiješajte četiri žlice crème de cassis i odmah izlijte džem u pripremljene staklenke. Tegle dobro zatvorite i ostavite da se ohlade.

compo image

Frape od jagode

Za četiri porcije

Sastojci

  • 350 g svježih, zrelih jagoda
  • 100 g prirodnog jogurta
  • 200 ml obranog mlijeka
  • 200 ml mlaćenice
  • Tečni med
  • Menta i jagode za ukrašavanje

Način
Očistite, operite i nasjeckajte jagode, a zatim ih ispirirajte s mlijekom u blenderu. Po želji, možete ih procijediti kroz sito. Dodajte preostale sastojke i još jednom sve promiješajte. Slasno zasladite medom. Ulijte frape od jagoda u čaše i ukrasite mentom i jagodama.

Bobičasto voće specijal: Sve što trebate znati o ovom supervoću

Otkrijte sve što trebate znati o bobičastom voću i kako ih uzgajati u svom vrtu u našem Bobičasto voće specijalu

saznaj više

Podijeli