compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Kućne biljke
  5. Viseće biljke: Kako biljke rastu na velikim visinama

Viseće biljke: Kako biljke rastu na velikim visinama

Viseće košare, viseće biljke, uspravne cvjetne gredice i ljestve za biljke: Mnoge biljke također dobro rastu na velikim visinama, a ne samo kada prostor na prozoru postane malo tijesan. Ali koje se biljke mogu postaviti na velikim visinama i što to znači za njihovu njegu? Donosimo Vam pregled!

compo image

Savršeni raspored biljaka

Plastični, drveni ili keramički lonci obješeni su sa zida ili stropa za biljke koje imaju izdanke koji bi trebali slobodno visjeti. Lonci za viseće biljke često imaju unaprijed postavljene nosače ili lance i pričvršćene su na odgovarajuće držače. Metoda macrame, u kojoj se oko cvjetnong lonca vezuje mrežica za držanje, također je popularna.

Ako ne želite izravno objesiti biljke, možete ih postaviti na police, ormare, košare, stolice i stupove. Biljke možete smjestiti ili objesiti na više različitih visina i stvoriti živahni osjećaj džungle u svom domu.

Ovisno o stvarnoj metodi pričvršćivanja ili izgledu biljke, trebali biste uzeti u obzir pojedinačne lokacije i potrebe za njegom željene biljke. Sljedeće se primjenjuje na viseće biljke: Prethodno provjerite da li biljka preferira sunčevu svjetlost ili hladovinu. Izbjegavajte vrlo tamne kutove i ne postavljajte viseće lonce previsoko da dnevna svjetlost zapravo može dospjeti do biljaka i da ne biste imali nepremostivih problema prilikom zalijevanja biljaka.

Preporučujemo i da detaljnije pogledate površinu prije nego što odaberete lokaciju. Uvijek postoji mogućnost da voda iskapa iz lonca ili da mrtvi listovi opadnu. Naravno, lagani tepih ili osjetljivi parket manje su prikladni (barem bez dodatne zaštite) od površine obložene pločama.

Osigurajte da su potporne strukture dovoljno stabilne da nose težinu, uključujući i kada je zemlja vlažna. Biljke ne bi trebale objesiti previše neravnomjerno kako vrh ne bi pao odmah dolje. Zalijevanje također ne bi trebalo uzrokovati da lonac preplavi vodom.

compo image

Pogodne biljke

Sobne biljke s izdancima koji rastu prema dolje posebno su pogodne za postavljanje okomito. Paprati su sjajan primjer: Izvrsno izgleda u visećem biljnom loncu sa strane ili na visokoj polici. No prednosti nisu ograničene na njegov vizualni izgled: Povoljan je zdrav razvoj takvih biljaka ako ima dovoljno prostora i izdanci ne dodiruju zemlju. Na primjer, ako zeleni ljiljan dobije smeđe mrlje na vrhu svojih listova usprkos pravilnoj njezi, može biti korisno ne ostaviti je na zemlji.
Druge odgovarajuće viseće biljke ili penjačice za vaše prostorije su: Zeleni ljiljan, zlatni puzavac, monstera, puzavi fikus, filodendron, gospin vlasak, voštani cvijet, ceropegia and cissus. Sukulenti, kao što su krunica, vrste rhipsalis baccifera ili selenicereusa, druge su dobre opcije.

compo image

Optimalna njega visećij biljki

Zemlja
Lonce napunite visokokvalitetnom zemljom s mekanom, prozračnom strukturom i dobrim kapacitetom upijanja vode. Biljka bez cvata i zemlja palmi je dobra opcija za to. COMPO-ove zemlje sadrže startersko gnjojivo za opskrbu hranjivim tvarima do osam tjedana. Aktivator korijena potiče uravnoteženu raspodjelu hranjivih sastojaka u loncu za biljke. Rast korijena znatno se poboljšava i potiče razvoj lijepih, ukrasnih listova.

Zalijevanje
Općenito govoreći, zalijevanje se ne razlikuje od biljaka na prozorskim daskama, ali je često teže provesti zalijevanje. To je posebno zbog toga što nije lako odrediti je li zemlja suha ili vlažna. Dakle, trebali biste obratiti veliku pozornost: Mnoge od spomenutih biljaka trebaju neprekidnu opskrbu vodom, ali natopljavanje u visećim biljkama treba izbjegavati pod svaku cijenu. Mnogi su lonci na dnu potpuno zatvoreni, tako da voda ne kaplje van - nema spremnika za kapanje. To znači da višak vode ne može istjecati. Dakle, redovito provjeravajte razinu vlage.

Njega lišća
Posebno, visoko viseće biljke također vole redovito skidanje prašine sa lišća. Za to možete koristiti sredstva za njegu lišća koja su također pogodna za biljke sa tvrdim lišćem i čine da lišće izgleda savršeno. Alternativno, u slučaju puno prašine, pomaže i tuširanje biljaka: Pažljivo prskajte biljku nekoliko sekundi od glave do pete i ostavite je da se dobro ocijedi prije nego što je ponovno objesite.

Gnojidba
Viseće biljke, kao i većina lončanica, trebaju dovoljno hranjive tvari iz ograničene količine dostupne u tlu. Jednom tjedno između ožujka i listopada u vodu za navodnjavanje dodajte tekuće gnojivo pogodno za biljku. Snabdijevanje hranjivim sastojcima još je lakše uz gnojivo s sporim ispuštanjem: dvije doze gnojiva tijekom sezone će učiniti.

Podijeli