compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Kućne biljke
  5. Najbolji savjeti za jele koje odbacaju iglice

Najbolji savjeti za jele koje odbacaju iglice

Jelkama često brzo počnu opadati iglice u vašem stanu ili kući i mogu pokvariti radost Božića. Način na koji jelkama opadaju iglice uglavnom ovisi o sorti jelke, lokaciji i njezi. Otkrijte što možete učiniti kako biste spriječili opadanje iglica jelke ovdje.

Savjet 1: Odaberite pravu sortu jele

Jednom kada iglice počnu padati, već je prekasno. Dakle, važno je imati na umu sve savjete od početka. Prilikom odabira vaše jelke možete poduzeti mjere opreza odabirom prave sorte. Ovisno o odabranoj sorti, iglice im opadaju različitim brzinama. Kavkaška ili plemenita jelka posebno je prikladna za dugi boravak u vašim dnevnim boravcima.

Dobra je ideja kupiti je od manjih lokalnih trgovaca, jer su drveća koja prodaju često svježa i nisu predugo stajala. Također možete lako procijeniti njihovu dob uvidom u površinu reza. Što je tamnija površina rezanja, to je duže oboreno stablo. Ako želite biti potpuno sigurni, vaše božićno drvce možete kasnije ručno srušiti ili iskopati kod lokalnog prodavača, idealno nakon prethodne rezervacije. Na ovaj način možete pravovremeno dobiti lijepo drvce i posjeći ga tek kad Vam zatreba. 

compo image

Savjet 2: Izbjegavajte fluktuacije temperature

Nakon što ste odabrali prekrasnu jelku i donijeli je kući, preporučljivo je odmah ukloniti mrežu kako bi se grane mogle ponovo odviti. Prije nego što ga unesete u svoj dom, drvo treba čuvati u garaži, na balkonu zaštićenom od vjetra ili u hladnom hodniku jedan dan. To sprječava velike temperaturne oscilacije i sprječava da jelci prebrzo opadnu igle.

Savjet 3: Držite božićno drvce vlažno

Kako jele trebaju puno vode, moraju biti neprestano vlažne. Kako bi stablo moglo dobro upiti vodu, dobra je ideja odrezati disk iz panjeva i staviti ga u kantu s vodom. Možete jednostavno koristiti vodu iz slavine za jelku u svojoj dnevnoj sobi. Svakodnevno provjeravajte razinu napunjenosti i napunite je prema potrebi tako da nije na suhoj površini. Također postoji mogućnost prskanja grana vodom za više vlage ili COMPO-ovom šimširovom zelenom bojom za lijepu, zdravu zelenu boju.

Odabir prave lokacije također pomaže. Ako je moguće, odaberite jedno;a mjesto udaljeno od kamina ili radijatora, gdje nije previše toplo i izloženo promaji. To će sprječiti opadanje iglica sa božičnog drvca puno kasnije.

Podijeli