compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Kućne biljke
  5. Dobro pozicionirane: Kućne biljke za sve lokacije

Dobro pozicionirane: Kućne biljke za sve lokacije

Svjetlost, zrak, temperatura: Kućne biljke postavljaju vrlo različite zahtjeve prema svom položaju. Imajte na umu nekoliko stvari kako biste bili sigurni da se Vaši zeleni cimeri osjećaju kao kod kuće. Objašnjavamo kako prevladati pet glavnih izazova povezanih s životom s biljkama i koji primjerci mogu odvažiti topli zrak od grijanja, hladnih hodnika, tamnih kutova dnevnog boravka i vlažnih kupaonica.

compo image

Izazov 1: Kutak s malo svjetla

Većina biljaka, posebno egzotične cvjetnjače z tropskih područja, treba puno svjetla. Ali gotovo svaki stan ima tamne prostorije ili mjesta udaljena od prozora. Premalo svjetla predstavlja rizik od etiolacije za biljke koje vole svjetlost. Iako izdanci brzo rastu vrlo visoko, nisu osobito snažni. Zbog svog brzog rasta, biljka pokušava iskoristiti alternativne izvore svjetla, jer nema dovoljno svjetla za fotosintezu.

Ipak, zelenilo se može dodati i na tamnija mjesta, npr. s biljkama koje potječu iz guste šume. Ali biljke ne mogu preživjeti bez ikakvog svjetla. Čak i kod prikladnih kandidata, biljka se ponekad ne razvija tako idealno kao što bi bila na većoj svjetlosti, ovisno o raspoloživom svjetlu.


Biljke koje su vrlo pogodne za tamne prostorije: Ukrasni kukuruz, zamioculcas, zlatni puzavac, sansevierija, zeleni ljiljan, kućna sreća, kalanhoa, aglaonema, zmajevac, filodendron and spatifilum.

compo image

Izazov 2: Suhi zrak od grijanja

Suhi zrak od grijanja nije loš samo za nas ljude, i biljke se često moraju boriti sa suhim, toplim zrakom zimi. Imajući to u vidu, trebali biste odabrati biljke pogodne za prostorije koje se puno zagrijavaju. Također pomaže redovito prskanje biljaka vodom ili biste alternativno mogli instalirati ovlaživač.


Lonci neposredno iznad radijatora mogu se vrlo brzo osušiti. Dakle, pažljivo pratite njihovu opskrbu vodom. Nastajanje smeđih ili crnih mrlja na vrhovima lista jedan je znak da je mjesto previše toplo ili suho. Suhi zrak također potiče štetočine poput paukove grinje koje se dramatično množe u toplim uvjetima. Dakle, pregledajte svoje zeleno blago radi zaraze! 

Kaktusi i sukulenti, riječne pahire, schlumbergeri i šefleri najbolje odgovaraju grijanim prostorijama.

compo image

Izazov 3: Hladne prozorske daske

Biljke postavljene na hladne površine poput prozorske daske napravljene od kamena ili mramora sklone su suprotnom problemu: Brzo dobivaju hladna stopala. U ovom slučaju pomaže staviti drvene diskove ili ploče, tablete ili netkani materijal ispod lonaca. Bolje je odabrati drugo mjesto od samog početka za vrlo osjetljive biljke.

compo image

Izazov 4: Hladni prostori poput hodnika i spavaćih soba

Ovisno o osobnim navikama grijanja, hodnici se obično ne griju, a spavaće sobe često su hladnije. Pažljivo odabrane biljke koje preferiraju niže temperature pogodne su za ove prostorije. Ali pazite da Vašim zelenim cimerima ne postane previše hladno i da još uvijek mogu dobiti dovoljno svjetla. Primjenjuje se i sljedeće: Što je manje svjetla, hladnije je i manje je potrebno biljke zalijevati.
Slično tome, mnogi zeleni stanari ne podnose promaje. Smokva reagira otpuštanjem lišća. Jednostavno upotrijebite goruću šibicu u blizini mjesta da biste vidjeli ima li propuha. Iskustvo je pokazalo da biljke koje su previše hladne pokazuju to žutim vrhovima lišća ili opadanjem lišća.  

Paprati, rododendron, sobna jela i zeleni ljiljan također cijene hladna područja stana.

compo image

Izazov 5: Kupaonice s visokom razinom vlage

Kupaonice često imaju visoku razinu vlage Ako temperature uvijek držite na sličnoj razini i ima dovoljno svjetla, orhideje se mogu osjećati kao kod kuće. Paprati, sansevieria i spatifilum dobro se snalaze s malo svjetla, ali im je potrebna visoka vlažnost zraka i dobro odgovaraju tamnim kupaonicama.


Orhideje, paprati, sansevieria i spatifilum preferiraju tropske zračne uvjete. 
 

Podijeli